Aktuelno

Pogledajte izjavu komesara Uprave policije USK Muje Koričića povodom posljednjih dešavanja izazvanih migrantskom krizom

Hrvatska je postavila ogradu na graničnom prijelazu Maljevac, da bi se zaštitila od prolaska migranata. Policija USK-a poduzima sve na osiguravanju smještaja za izbjeglice, a s državne razine rješenja još nema.
Migrantskom krizom ponajviše se bave nadležni u Unsko-sanskom kantonu. Od nedjelje u ovom kantonu intenzivno se radi na uspostavi novog prihvatnog centra za migrante koji se nalaze na ulici.

Premda na području USK nije proglašeno izvanredno stanje, lokalne vlasti i policija poduzimaju sve radnje iz svojih ovlasti kako bi osigurali smještaj za izbjeglice i migrante koji svakodnevno pristižu u taj dio BiH, smanjili narušavanje javnoga reda i mira te normalizirali narušenu sigurnosnu situaciju.

U Bihaću Uprava policije i MUP USK-a u punoj su pripravnosti, spremni izvršiti izmještanje izbjeglica i migranata koji se trenutačno nalaze izvan prihvatnih centara na novu lokaciju Vučjak.

A na Vučjaku, na pola puta između Bihaća i graničnog pojasa sa susjednom Hrvatskom, Javno komunalno poduzeće Komrad priprema teren za šatore i druge pomoćne objekte koji bi uskoro trebali biti postavljeni.

U međuvremenu policija je ograničila kretanje i registriranim korisnicima prihvatnih centara Miral i Bira, pooštrene su mjere inspekcijskog nadzora iznajmljivača smještaja. U protekla 24 sata, samo na području Bihaća, dva su objekta zapečaćena.

U nastavku članka pogledajte izjavu komesara Uprave policije USK Muje Koričića povodom posljednjih dešavanja uzrokovanih migrantskom krizom u USK: