Vukovar, Hrvatska - 18. novembar 2019: Dan sjećanja na žrtvu Vukovara povodom 28. godišnjice pada tog hrvatskog grada obilježava se svake godine nizom manifestacija, a svakako da je najznačajnija Kolona sjećanja. Ove godine Kolonu sjećanja, u kojoj je hiljade ljudi, predvode članovi porodica ubijenih i nestalih, hrvatski branitelji, Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednica Hrvatske, i premijer Andrej Plenković i Gordan Jandroković, predsjednik Sabora. Program obilježavanja Dana sjećanja započeo je okupljanjem predstavnika braniteljskih udruga i državnog vrha u dvorištu Vukovarske bolnice gdje je upriličen prigodni program pod nazivom, koji je ujedno i slogan ovogodišnjeg događaja, “Vukovar – mjesto posebnog pijeteta“. ( Samir Yordamoviç - Anadolu Agency )
KOMENTAR

PODRŠKA HRVATSKOJ! Imate pravo silom odvraćati migrantske horde i braniti mir i sigurnost građana Hrvatske!

Posljednjih dana objavjeno je više naslova o osudi iz EU hrvatskih organa sigurnosti koji silom odvraćaju  ilegalne migrante od ulaska u Hrvatsku. Mnogi Bošnjaci su upali u zamku suosjećanja sa migrantskim banditima, umjesto da podržavaju zakon i da razumiju domoljubne motive hrvatskih organa sigurnosti koji na ovaj način brane sigurnost građana Republike Hrvatske. U tom kontekstu vrijedi dati punu podršku pravu hrvatske Policije da silom brani svoju zemlju i mir građana Hrvatske. Ovo mora biti uzor za odbranu Bosne i Hercegovine od migrantske agresije.

U nastavku jedna od vijesti na ovu temu…

Vijeće Evrope ponovo poziva hrvatske vlasti da zaustave nasilje nad migrantima

Hrvatska vlada odbacuje navode nevladinih organizacija i istraživačkih novinara

Komesarka Vijeća Evrope (SE) za ljudska prava Dunja Mijatović izjavila je da hrvatske vlasti moraju da zaustave nasilje nad migrantima na granici s BiH i da počnu da kažnjavaju odgovorne policajce.

Mijatović je rekla da i dalje stižu izvještaji o nasilju policije nad migrantima, uprkos tome što je prije dvije godine pozvala hrvatske vlasti da istraže te optužbe, prenosi Hina.

Nehumano postupanje

– Ono što još više zabrinjava jeste što ti izvještaji ukazuju da je nasilje i nehumano postupanje povećano i da se policajci i dalje ne kažnjavaju za tako ozbiljna kršenja ljudskih prava – navela je Mijatović u saopćenju.

Dodala je da je zabrinuta što hrvatska vlada odbacuje navode nevladinih organizacija i istraživačkih novinara. Podsjetila je da su na nasilje upozorile i nezavisne hrvatske institucije za zaštitu ljudskih prava i međunarodne organizacije, uključujući različita tijela SE i specijalne izvjestioce UN.

Potpuna transparentnost

– U duhu potpune transparentnosti, pozivam hrvatske vlasti da, nakon što bude usvojen, što prije objave izvještaj Odbora SE za sprečavanje torture, o njegovoj hitnoj posjeti Hrvatskoj u avgustu prošle godine, koji uključuje intervjue i ljekarske preglede brojnih migranata koji su tvrdili da su ih hrvatski policajci uhapsili na teritoriji Hrvatske i nasilno vratili u BiH”, navela je Mijatović.

 

https://avaz.ba/globus/region/603758/vijece-evrope-ponovo-poziva-hrvatske-vlasti-da-zaustave-nasilje-nad-migrantima