AKTUELNO

Piter van der Overart: Najviše migranata sad dolazi iz Bangladeša

Dolasci migranata u BiH su povećani nakon što su zabrane kretanja zbog koronavirusa u susjednim zemljama povučene. A broj dolazaka na sedmičnoj bazi je manji nego u istom periodu prošle godine. Ocijenio je ovo šef Međunarodne organizacije za migracije u BiH (IOM) Piter van der Overart (Peter Auweraert) u razgovoru za “Dnevni avaz”.

Van der Overart naglašava da nije tačno da migranti iz Srbije idu samo prema BiH već da to rade prema još tri zemlje.

Prihvatni centri
– Migranti iz Srbije sada idu u Mađarsku, Hrvatsku i Rumuniju. Također, povećan je broj prolazaka kroz prihvatne centre, dakle ne zadržavaju se predugo, kako u Kantonu Sarajevo tako i u Unsko-sanskom kantonu. Kada je u pitanju koronavirus, migranti do sada nisu bili pozitivno testirani zahvaljujući našim partnerima za zdravstvenu zaštitu DRC-u i Ministarstvu zdravstva USK. Što se tiče državljanstava migranata koji dolaze, manje promjene se dešavaju, jer sada ima dosta migranata iz Bangladeša – pojašnjava šef IOM-a u BiH.

Na pitanje hoće li se ijedan prihvatni centar za migrante otvoriti na prostoru Republike Srpske, Van der Overart navodi da IOM nema nadležnost da odlučuje gdje će centri biti otvoreni.
Prije svega, željeli bismo naglasiti da je odluka o otvaranju centara u nadležnosti Vijeća ministara BiH. IOM pomaže u rukovođenju centrima, ali ne odlučuje gdje će centri biti locirani. IOM je konzistentno naglašavao da je, kao i u susjednim zemljama, naprimjer Srbiji, bolja opcija imati više manjih centara smještenih u cijeloj zemlji, a ne na samo nekoliko lokacija, kao što je sada slučaj – dodaje naš sagovornik.
Upitan da prokomentira situaciju u USK, čiji stanovnici na svojim plećima najviše osjećaju posljedice migrantske krize, Van der Overart navodi da su neophodni dodatni kapaciteti za migrante.

– Što se tiče humanitarnog pristupa ovom pitanju, jasno je da nam treba dodatnih kapaciteta, pogotovo nakon što su vlasti u USK donijele odluku o ograničenom broju migranata u privremenom prihvatnom centru Bira i njegovom eventualnom zatvaranju. IOM procjenjuje da u USK ima oko 1.500 migranata koji spavaju u napuštenim zgradama i još nekoliko stotina u Tuzli – potcrtava Van der Overart.
Pogoršanje situacije
Pogoršanje situacije, navodi on, moglo bi doći s dolaskom zime.

– Možemo očekivati da će se ova situacija pogoršati kada dođe zima jer je kamp Lipa trenutno samo “ljetni” kamp, a odluka o njegovom prilagođavanju za zimu još nije donesena. Kao podsjetnik, trenutno se oko 1.000 migranata nalazi u centru Lipa. I za novi centar, a i za pripremu Lipe za zimu treba vremena, tako da je vrijeme za donošenje odluka – kazao je na kraju Piter van der Overart.
Koliko ih ima
– Trenutni broj migranata u zemlji je oko 7.000, ali broj se mijenja. U centrima je uvijek oko 5.200, a ostali spavaju vani. U narednom periodu ne očekujemo puno veći broj dolazaka sedmično nego što je to sada slučaj – dodao je Van der Overart.

Izvor. Avaz.ba