Komentar

Pitanje za Sinana Alića: Da li znaš šta je stid?

Baš kao na traci, svakodnevno se pojavljuju kojekakvi dušebrižnici koji pišu kolumne o migrantima i njihovim problemima. Tako se nedavno pojavio tekst u Oslobođenju i kolumna Sinana Alića, gdje se još u naslovu može naslutiti šta će biti tema njegove jadikovke.

On piše kako je ljut, ogorčen i razočaran zbog stanja migranta u kojem ih je zatekao u Tuzli, pa bi u bijesu, jadu i čemeru spalio i svoj bosanski pasoš, te se odrekao BH državljanstva. Niko Sinanu ne brani da spali šta mu je volja i da se odriče državljanstva jer su to radili i mnogi drugi prije njega. Predlažemo Sinanu da se pridruži braći migrantima, pa put pod noge i pravac Njemačka u Minhen.

Kako je morbidno kada je neko poput Sinana sam po sebi kontradiktoran, pa u tekstu prvo piše o migrantima, a zatim o njima kao izbjeglicama?

Postavljamo pitanje Sinanu: Kako to da jedan kolumnist nije u stanju da razlikuje ekonomske migrante i ratne izbjeglice? Bezbeli je to njemu jedno te isto.

E, moj sine Sinane, nije gubitak stida neugostiti migrantske horde koji svakodnevno okupiraju područja sa bošnjačkom većinom i koji su spremni na sve samo da bi ostvarili svoje ciljeve. Gubitak stida je raditi protiv interesa vlastite zemlje i naroda i napisati škrabotinu kako bi zaradio neku crkavicu od napisane kolumne.

Hamza Hajdarević