AKTUELNO

Optužnica protiv promigrantske mafije

TUŽILAŠTVO BIH Podignuta optužnica: Pakistanac i dvojica državljana BiH krijumčarili migrante

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH

Tužiteljica Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, podigla je optužnicu protiv tri osobe.

Optužnice su podignute protiv Alaha Dite (Allaha), nadimka “Raya Bayi”, rođen 1981. godine u Kašmiru, Pakistan, državljanin Pakistana, nalazi se u pritvoru, Nihada Jusića, rođen 1982. godine u Sarajevu, državljanin BiH nadimka Nino te protiv Aldina Vajzovića, rođen 1989. godine u Sarajevu, državljanin BiH, nadimka Vajzo.

Optuženi se terete da su, optuženi Dita, na području Bosne i Hercegovine, organizirao skupinu ljudi, kojoj su pristupili optuženi Jusić i Vajzović, kao i druge njima poznate osobe, a radi izvršenja kaznenih djela krijumčarenja migranata i ostvarivanja nezakonite imovinske koristi.

Organizirao krijumčarenja

U optužnici se navodi da je optuženi Dita, organizirao krijumčarenja većeg broja osoba, uglavnom državljana Pakistana i Bangladeša, koji nisu ispunjavali uvjete za zakonit ulazak i boravak u BiH niti zakonit ulazak na područje zemalja EU i Šengen zone, nakon čega su optuženi Jusić i Vajzović, sa taksi vozilima, vršili prijevoz krijumčarenih migranata sa područja Sarajeva, na područje u blizini granice BiH i R Hrvatske, uglavnom na skrivena područja u blizini rijeke Save, odakle je vršeno ilegalno prebacivanje migranata iz BiH u Hrvatsku, te dalje u zemlje EU, a što je protivno članu 6 Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i zračnim putem kojim se dopunjuje Konvencija UN protiv transnacionalnog organiziranog kriminala.

Istragom je utvrđeno da je organizator, u najmanje dva navrata u proljeće ove godine, za nezakonitu naknadu od 3.500 do 4.500 eura (6801.13 do 8744.31) po osobi, organizirao krijumčarenje većeg broja osoba, ilegalnih migranata, preko teritorije BiH, prema zemljama EU.
Pozivanje svjedoka

Navode optužbe, tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 44 svjedoka, te prilaganjem oko 40 dokaznih materijala.

Optuženi se terete za krivična djela Organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje kaznenog djela krijumčarenje migranata, iz članka 189a. i kazneno djelo Krijumčarenje Ijudi iz članka 189. Kaznenog zakona BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

https://avaz.ba/vijesti/crna-hronika/790980/podignuta-optuznica-pakistanac-i-dvojica-drzavljana-bih-krijumcarili-migrante