AKTUELNO

OKUPATORSKE ORGIJE u “Ušivku”: Papin projekat “socijalne animacije” je direktna poruka da migranti nisu u prolazu, već su dovedeni da ostanu

Uključivanje katoličkog faktora u migantsku invaziju na Bošnjake ima za cilj da sakrije kvislinšku ulogu Islamske zajednice, koja je dosad bila jedina vjerska zajednica koja javno i bestidno pomaže naseljavanje afričkih i azijskih bandita na bošnjački životni prostor. Predstava koja je napravljena u kampu “Ušivak” bila je nalik okupatorskim orgijama kakve su priređivali nacisti sa narodnim izdajnicima, dok su slavili okupatorsku vlast. Za Bošnjake je invazija migranata okupacija, i to trebaju znati svi koji nastoje tzv. socijalnim inkuzijama i tzv. animacijama, dakle, projektom ostanka, sakriti tu laž da su migranti, navodno, u prolazu.

 

U nastavku, informacija o donaciji pape Franje…

PAPA DONIRAO: U kampu ‘Ušivak’ otvorena Služba socijalne animacije

SARAJEVO, (Patria) – Apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini mons. Luigi Pezzuto i ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić, u ponedjeljak su otvorili Službu socijalne animacije za migrante koji borave u kampu „Ušivak“ u Hadžićima pokraj Sarajeva za koju je papa Franjo donirao novce.

Regionalni koordinator Talijanskog Caritasa za BiH i Srbiju gospodin Daniele Bombardi, koji je moderirao programom svečanosti, na početku je pozdravio sve nazočne među kojima su bili: nuncij Pezzuto, ministar Cikotić, talijanski veleposlanik u BiH gospodin Nicola Minasi, šef misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u BiH gospodin Peter Van Der Auweraert, ravnatelj Caritasa BiH mons. Tomo Knežević, predstavnici organizacija koji djeluju u kampu „Ušivak“ među kojima djelatnici Službe za poslove sa strancima BiH, predstavnici partnerskih organizacija uključenih u implementaciju Službe socijalne animacije za migrante u kampu – Caritasa BiH, ravnatelj Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ vlč. Šimo Maršić, IPSIA-e BiH (ogranka talijanske nevladine organizacije), Muzeja ratnog djetinjstva i Youth for Peace. Na kraju je pozdravio i sve korisnike kampa koji dolaze iz različitih krajeva svijeta.

Potom se nazočnima obratio nuncij Pezzuto koji je istaknuo da papa Franjo ima poseban osjećaj za one koji su, zbog različitih socijalnih, političkih, ekonomskih, religijskih razloga, primorani napustiti svoje domovine i u inozemstvu potražiti sigurnost i posao. Dodao je da ovom, iako skromnom donacijom, papa Franjo želi iskazati svoju blizinu korisnicima kampa, među kojima je mnogo djece i maloljetnika bez skrbnika.

Dodao je da je prostor Službe socijalne animacije namijenjen i prilagodljiv i za potrebe starijih korisnika kampa i za djecu. Podsjetivši na riječi pape Franje „Ne dajte da vam ukradu nadu!“, ohrabrio je korisnike kampa da uvijek budu ispunjeni nadom u bolje sutra kao i nositelji mirovnih vrijednosti. Riječi zahvale uputio je predstavnicima bh. vlasti, osobito predstavnicima Ministarstva sigurnosti BiH na čelu s ministrom Cikotićem, te pohvalio njihovu brigu prema migrantima. Zahvalio je i osoblju IOM-a, Talijanskog Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije ističući da njihova „počesto tiha i neprimjetna žrtva uslužnosti neće ostati ‘u mraku’, već će svijetliti poput ‘lampe na postolju'“.

Nazočnima se zatim obratio ravnatelj Knežević koji je uputio riječi pozdrava svima, poglavito predstavnicima organizacija koje se brinu o migrantima u BiH. Kazavši kako ih je ovdje u Ušivku sve okupila veličina i širina srca pape Franje čovjeka koji donosi poruku mira i ima ljubavi prema migrantima, istaknuo je da ljubav Svete Stolice prema BiH i napaćenim ljudima, „kako migrantima za vrijeme rata, tako i danas, pokazivala se i pokazuje sve do današnjega dana“.

Prenijevši pozdrave nadbiskupa metropolita vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića, predsjednika Caritasa BiH, mons. Knežević podsjetio je da papa Franjo u svojim govorima često poziva Crkvu na odgovornost u vezi s ljudima u proputovanju, kako bi imala „srca i duše“ da im olakša život, te i civilne vlasti da preuzmu odgovornost u rješavanju ovog problema. Kazao je da je stoga i Caritas BiH, u granicama koliko je to moguće, angažiran na svim razinama kako bi pomogao ovim ljudima.

Podsjetio je da je Caritas BiH, kao krovna organizacija nad/biskupijskih Caritasa, djeluje, osim u Ušivku, u svim centrima za prihvat migranata u blizini Sarajeva, kao i da je pomagao migrantima na ulicama Sarajeva. Dodao je da su nad/biskupijski Caritasi isto tako prisutni u kampovima koji se nalaze na teritorijima na kojima ti Caritasi djeluju. Osobito je zahvalio predstavnicima međunarodnih Caritasa koji djeluju u BiH: CRS-u (Catholic Relief Services), Švicarskom i Talijanskom Caritasu. Zamolio je na kraju nuncija Pezzuta da Svetom Ocu prenese njihove zahvale i molitve, da i dalje misli na BiH, te obećao da sa svojim suradnicima uvijek stoji na raspolaganju za pomoć

U svom obraćanju gospodin Van Der Auweraert u ime IOM-a i u svoje osobno ime iskazao je zahvalnost papi Franji zbog donacije, ali i zbog tom prigodom upućenih riječi. Kazao je da su svi ljudi, koje god podrijetlo vodili, u prvom redu ljudi te da je to poruka koju šalju ovakvi projekti, a koja se izdiže u klimi netrpeljivosti prema raseljenim osobama. Istaknuo je da se u prvom planu korisnost „socijalnih kutaka“ može učiniti malim, ali da su iskustva zabilježena u ostalim prihvatnim centrima pokazala kako se zapravo radi o veoma važnim prostorima za svakodnevnicu migranata. Zahvalio je svima koji su uključeni u ostvarenje ovog projekta, kao i svima koji svojim radom doprinose pomaganju migrantima na području BiH i u drugim centrima za prihvat migranata pokazali

Ministar Cikotić izrazio je zadovoljstvo da može sudjelovati u činu kojim papa Franjo kao i Sveta Stolica pokazuju kontinuitet svog odgovornog i vrlo aktivnog odnosa prema BiH i ljudima u nevolji. Kazao je da otvaranje ovog kutka šalje poruku da postoji „jedna univerzalna empatija koja nadilazi granice država, religija, etnija, da se mora pokazati spremnost da se pomogne ljudima koji su u nevolji, da bi se pokazala i ljubav i empatija sa strane onih koji to čine, a kod onih koji su u nevolji probudila i očuvala nada i snaga da se izdrže iskušenja koja svaki dan, na različite načine, kušaju ljude na ovom svijetu“. Izrazio je zahvalnost Svetom Ocu i Svetoj Stolici i svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta.

Gospodin Bombardi na kraju je nazočne informirao da je cjelokupnu strukturu Centra zapravo moguće demontirati i tako premjestiti ukoliko bi se mijenjala lokacija kampa za prihvat izbjeglica. Upravo zbog toga, istaknuo je, ova donacija pape Franje bit će na korist ljudima dugotrajno.

https://nap.ba/news/71037