NETWORK

Navala migranata iz Bjelorusije u Litvaniju, počelo postavljanje žičane ograde

Litvanija je počela postavljati žičanu ogradu na svojoj granici s Bjelorusijom, suočena s naglim rastom broja ilegalnih ulazaka u zemlju.

– Postavljanje žičane barijere počelo je jučer i prema planu ukupno će biti dugačka 550 kilometara. Također je donesena odluka da se izgradi ograda na granici s Bjelorusijom. Mislimo da to možemo učiniti dovoljno brzo, a takva ograda košta otprilike 41 milion eura – rekla je ministrica unutrašnjih poslova Agne Bilotaite.

Bjelorusija je odlučila dopustiti migrantima da prelaze u Litvaniju kao odgovor na evropske sankcije uvedene nakon što je Minsk prisilio avion “Ryanaira” da sleti na bjeloruski teritorij kako bi uhapsili blogera disidenta koji se nalazio u njemu.

Litvanija ima gotovo 680 kilometara dugu granicu s Bjelorusijom. Prema službenim podacima, uhvaćeno je više od 1500 ljudi, od kojih 37 u posljednja 24 sata, priopćile su pogranične snage. Većina izbjeglica dolazi iz bliskoistočnih i afričkih zemalja i već su zatražili azil u Litvaniji.

Vlada je već proglasila vanredno stanje kako bi jednostavnije i brže reagirala. Predsjednik Gintanas Nauseda sazvao je sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost za ponedjeljak.

Izvor: Avaz.ba