NETWORK

Na granicama u čak sedam kamiona pronašli skrivene migrante

Gde god se sakrili – carinici ih pronalaze

Carinici svakodnevno, uglavnom među robom u kamionskim tovarima, otkrivaju ilegalne  migrante, čak i unutrašnjim ispostavama i na prelazima gde je to potpuno nelogično, ali ipak, najveći broj „slijepih putnika“ bilježi se nanajfrekventijim prelazima ka EU.

Od početka godine broj otkrivenih migarnata popeo se na preko 400, a poslednji takav slučaj dogodio se 2. juna 2021. godine na prelazu Vatin, kada su u kamionu čačanskih registarskih oznaka pronađena trojica mladih Afganistanaca, koji su bukvalno bili zaglavljeni među velikim panelima meke poliuretanske pjene.

Pomenuti kamion bio je na putu Hrvatskoj i na prvi pogled nije bilo nikakvih indicija da nešto nije u redu, sve dok carinik nije uočio da se brojevi na carinskoj plombi i u dokumentaciji ne slažu, iako je samo carinsko obilježje djelovalo netaknuto.

Kada je utvrđeno da se zapravo radi o carinskoj plombi sa potpuno drugog, bjeloruskog kamiona u tranzitu, čiji je vozač prethodno prijavio policiji nestanak iste, niko nije bio iznenađen kada su prilikom detaljnog pregleda koji je uslijedio, među tablama meke pvc pjene otkriveni migranti.

Četiri punoljetna Afganistanca pronađena su 2. juna.2021. godine i u tovaru kozmetike, koju je kruševački kamion prevozio ka Švicarskoj. Kamion je otvoren na prelazu Šid, jer je uočeno da je carinska sajla presječena pa nanovo zaljepljena. Na ovom prelazu su i nekoliko dana ranije pronađena dva Afganistanca i jedan Pakistanac, koji su se skrivali među limenkama. Kamion subotičke registracije, koji je bio na putu ka Italiji, detaljno je pregledan, nakon što je vozač prijavio carinicima da je čuo buku i glasove u tovarnom djelu.

Na ispostavi Kruševac 1. juna 2021. godine, carinici su u domaćem kamionu kojim je dopremljena različita roba iz Grčke, pronašli četiri sakrivena mladića, poreklom iz Bangladeša i Pakistana.

Neobičan slučaj zabeležen je i na Terminalu Gradina, kada je 30. maja 2021. godine, skenerom pregledan kamion kragujevačkih registarskih oznaka, natovaren djelovima mašina za glačanje iz Turske. U njemu su pronađena tri ilegalna migranta, koji vjerovatno nisu imali namjeru da završe u Srbiji, ali očigledno ni priliku da na vrijeme izađu iz svog skrovišta na teritoriji Bugarske.

Sedam migranata otkriveno i na granici sa Rumunjskom, 29. maja 2021. godine, kada su carinici na prelazu Đerdap odlučili da pregledaju domaći kamion, koji je ka Bukureštu prevozio namještaj. Ispostavilo se da se među komodama i ormarima krije čak sedmorica muškaraca bez bilo kakve dokumentacije.

Na prelazu Horgoš carinici su u tri slučaja, za samo nekoliko sati, 26. maja 2021. godine, otkrili čak sedam migranata. Zahvaljujući mobilnom skeneru, najprije je u jednom kamionu koji je iz Priboja ka Holandiji prevozio dijelove za montažne kuće, uočeno pet ljudskih silueta.

Potom je i novopazarskom kamionu natovarenom kamenim blokovima iz Albanije, namjenjenim njemačkom tržištu, pronađen jedan mladić koji se skrivao u tovaru. Odmah nakon toga, jedan migrant otkriven je i među novim vanjskim gumama, koje je kamon iz Čačka prevozio ka Poljskoj.