AKTUELNO

MUP USK: Nedostak smještajnih kapaciteta za 4.000 migranata koji borave u urbanim dijelovima Bihaća, Velike Kladuše i Cazina

Trenutno najveći problem u Unsko-sanskom kantonu je nedostatak smještajnih kapaciteta migranate, s obzirom na to da su popunjeni svih prihvatni centri u kojima, prema procjenama policije, boravi oko 3.000 stranih državljana.
Međutim, smještaj nedostaje za oko 4.000 migranata koji borave u urbanim dijelovima Bihaća, Velike Kladuše i Cazina ili na periferiji ovih gradova, gdje koriste napuštene ili devastirane stambene i druge objekte za boravak.
U policiji smatraju kako novoformirani kamp u mjestu Lipa kod Bihaća nije ispunio svoju funkciju, s obzirom na to da se radi o objektu poluotvorenog tipa koji migranti mogu napustiti kada god požele.
Vremenom se pokazalo kako je ovaj kamp u stvari postao baza za opskrbu migranata hranom, odjećom i drugim potrepštinama odakle, potom, pokušavaju da preko hrvatske granice nastave svoj put ka zemljana Evropske unije.
Zbog toga je postao privlačan i migrantima koji su stacionirani u drugim prihvatnim centrima na području BiH, pa sve više njih dolazi na područje Unsko-sanskog kantona, čime je situacija dodatno P0G0RŠANA.

Izvor: Usnovosti