Komentar

MIGRANTSKI PARADŽEMATI U UŠIVIKU I VUČJAKU NOVA BEZBJEDNOSNA PRIJETNJA ZA BIH

Tragom informacije o osnivanju džemata unutar migrantskih centara na prostorima gdje su Bošnjaci većina, došli smo do zaključka da Islamska zajednica ipak nije angažovala svoje imame za predvođenje vjerske službe, nego su se migranti samoinicijativno organizovali i angažovali svoje imame, poput Abdul Medžida iz Afganistana.
Ova informacija baca novo svjetlo na mutne poslove Islamske zajednice predvođene reisom Kavazovićem, kojoj ne smetaju novoformirani paradžemati kojih je iz dana u dan sve više.


Sredinom 2016. godine, Islamska zajednica je digla hajku pod nagovorom i pritiskom međunarodne zajednice da na prostoru BiH zatvori ili stavi pod nadzor sve paradžematske zajednice. Od 38 paradžemata, 14 ih je prihvatilo uslove Islamske zajednice, dok je 22 paradžemata odbilo pripajanje, te nastavilo samostalno djelovati.


Svoju nemoć da nadzire rad paradžemata na prostoru BiH Islamska zajednica je pokazala i dolaskom ilegalnih migranata koji su u migrantskim centrima osnovali svoje paradžematske zajednice, gdje se bez bilo kakvog nadzora obavlja vjerska služba.
Interesantno je da međunarodna zajednica i Islamska zajednica u BiH igraju svoju igru, koja će se vrlo skoro obiti Bošnjacima o glavu.

Hamza Hajdarević