Komentar

Migranti vs turisti u BiH, tretman, privilegije, sprege…

Prevoz ljudi bez identiteta, u gepeku automobila, kako se to nerijetko i dešava sa tzv. migrantima, ne podliježe kontroli niti sankcionisanju, za razliku od kupljenih artikala u tržnim centrima i prodavnicama na frekventnim turističkim destinacijama u FBiH.

Naime, ukoliko se odlučite ilegalno uvesti neku nepoznatu i neidentifikovanu osobu iz Sirije, Pakistana, Irana i drugih destinacija iz kojih najvećim dijelom dolaze migranti, dovoljno je da ga udobno smjestite u gepek automobila i naknadno mu jednostavno pribavite A4 papir koji takav ulazak čini legalnim, a ne zahtijeva odveć previše birokratskih peripetija. Takva osoba onda dobija status slobodnog potencijalnog kriminalca ili u najmanju ruku prijestupnika, koji, zbog nedostatka identifikacijskih podataka ničim ne može biti sankcionisan.

S druge strane, u moru migranata, kao hodajućih prekršitelja zakona, koji nisu predmet nikakvog nadzora niti kontrole, ni slučajno nemojte u automobil primiti turistu, čiji dolazak je uz sve birokratske uslove ispunio i element doprinosa unaprjeđenju turizma u BiH, uključujući i potencijalna investiranja u privredu ove zemlje. Ovo, iz razloga što će vas inspekcija strogo kazniti, ukoliko vaši putnici ne budu, pored uredne identifikacijske dokumentacije, imali i fiskalne račune za skupocjene suvenire i uspomene koje žele ponijeti iz BiH.

U nastavku možete pročitati dio Poziva objavljenog na zvaničnoj web.stranici PU FBiH, koji pokazuje razliku u tretmanu migranata u odnosu na turiste, koji u najmanju ruku imaju ograničenje u slobodi kretanja bez fiskalnog računa, na prostoru od 20 m, od objekta u kojem su, recimo, popili tradicionalnu bosansku kahvu.

“…Porezna uprava Federacije BiH obavještava porezne obveznike koji obavljaju djelatnost prevoza putnika putničkim minibusem ili kombijem prema turističkim destinacijama na području Federacije Bosne i Hercegovine da će u narednom periodu vršiti inspekcijski nadzor u predmetu registracije djelatnosti, prijavljivanja radnika, evidentiranja prometa i izdavanja fiskalog računa. Nadzor će se izvršiti na putnim komunikacijama koje vode do svih turističkih destinacija i uz asistenciju policije, na način da će biti zaustavljena sva vozila koja vrše prevoz, izvršena indentifikacija vozača, uvid u putne naloge, a od putnika će se tražiti fiskalni računi.

Porezna uprava Federacije BiH podsjeća i građane da su dužni za svaku kupljenu robu ili izvršenu uslugu tražiti fiskalni račun. Zakonom o fiskalnim sistemima propisana je novčana kazna u iznosu od 50,00 KM za kupce koji prilikom kontrole ne budu pokazali fiskalni račun inspektoru Porezne uprave Federacije BiH u krugu od 20 metara po napuštanju prodajnog mjesta ili mjesta gdje je izvršena usluga.

Shodno navedenom, kako turisti, tokom prevoza na željenu destinaciju prilikom inspekcijske kontrole ne bi imali neugodnosti, porezni obveznici su u obavezi da putnicima koje prevoze izdaju fiskalni račun za izvršenu uslugu prevoza.”