Komentar

Migranti u žiži interesovanja

U nastavku donosimo pregled najvažnijih dešavanja u vezi migrantske krize koja su obilježila protekli period.

Veliki egipatski muftija, Shawki Allam izdao je fetvu, u kojoj se osuđuje ilegalna migracija, navodeći kako je ista zabranjena prema šerijatskom pravu.

Uvaženi muftija Shawki Allam je konačno potvrdio ono o čemu je portal Anitmigrant.ba već pisao – da je ilegalna migracija činjenje prekršaja, kršenja zakona i nanošenje štete što u konačnici može poniziti muslimana.

Povodom eskalacije migrantske krize u Bosni i Hercegovini, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH, Husein ef. Kavazović, uputio je proglas u kojem se kaže: “S dolaskom zime i nakon dugog zanemarivanja problema izbjeglica, migranata i žrtava trgovine ljudima nalazimo se u situaciji u kojoj ovaj problem prijeti da eskalira s nesagledivim posljedicama.”

Baš kada smo pomislili da se Reis Kavazović konačno dozvao pameti i da je shvatio ko su ustvari ilegalni migranti, on ponovo unosi konfuziju u glave Bošnjaka, izlazeći sa tvrdnjom da će Islamska zajednica, u skladu sa svojim mogućnostima, nastaviti pomagati migrante, te apeluje na vjernike, muslimane, ali i sve ljude koji imaju osjećaj za patnje drugih, da pokažu svoju humanost.

U posljednje vrijeme digla se prava hajka protiv portala Antimigrant.ba, optužujući ga da širi govor mržnje, vrši diskriminaciju i kršenje ljudskih prava migranata, širi vjersku i nacionalnu mržnju i netrepeljivost prema migrantima.

Očito je da se u našem medijskom prostoru naviklo zavoditi red, komandovati i sugerisati ko koga treba da voli i ko koga da podržava u BiH, krijući se iza kojekakvih ‘’Mreža za izgradnju mira’’ koje su na platnim listama USAID, CPCD, Otvorene mreže i dr.

Znamo mi gospodo da vam kvarimo posao jer vi radite po diktatu onih koji vas masno plaćaju. Vi pričate lijepe uspavanke Bošnjacima kako bi ste ih što bolje pripremili za novi Genocid koji im pripremaju hiljade ilegalnih migranata koji će trajno ostati u BiH na prostorima gdje žive samo Bošnjaci.

Sviđalo se to vama ili ne, mi ćemo uz Božiju pomoć otvoriti oči Bošnjacima i prepremiti ih za nadolazeće zlo, jer više nećemo imati priliku za popravni.

Hamza Hajdarević