VIDEO

Migranti ostaju, a narod odlazi

Migranti ostaju, a narod odlazi. To je ukratko situacija u Unsko-sanskom kantonu (USK), koji je najviše pogođen migrantskom krizom i nesposobnošću vlasti da sistemski riješi jedan od najvećih problema u BiH posljednjih godina.

Đačku knjižicu u ruke migrantima, kartu u jednom pravcu za inostranstvo lokalnom stanovništvu, to  je trenutna slika i prilika Unsko-sanskog kantona. Dok je 11.400 stanovnika u posljednjih godinu i po dana svoje mjesto našlo van granica BiH, oko 200 djece migranata dobilo je mjesto u pet osnovnih škola. Jedna od njih je i Osnovna škola “Brekovica” u Bihaću, gdje su svoja vrata otvorili za 20 mališana iz Iraka, Irana i Avganistana, koji su sa svojim porodima smješteni u prihvatnom centru “Sedra” u Cazinu.

“Ove godine će djeca, po prvi put, dobiti knjižice sa ocjenama. Mi ih na osnovu bijelog papira – izjave o iskazanoj želji za potvrdu za azil, upisujemo ih u školu i na osnovu mišljenja nastavnika koji sa njima rade. Na početku su dobili mjesto da sjede gdje žele u učionici, da bi kasnije, naši učenici, domicilno stanovništvo, tražili, može li on sjesti kod mene…”, kaže Emir Abdijanović, direktor Osnovne škole “Brekovica” iz Bihaća.

Može se reći da je USK položio ispit humanosti pružajući priliku za obrazovanje drugima, ali je zato pao osnovni – pružiti priliku i sačuvati lokalno stanovništvo. Osnovni razlog za odliv mozgova je nezaposlenost. Takvih je, samo u prvom mjesecu ove godine bilo 1.000. U poređenju s istim mjesecom lani, tamo imaju 2.184 manje zaposlenih.

“Ono što takođe zabrinjava je porast nezaposlenosti, što je normalno ako imamo pad zaposlenosti, međutim, ovdje je malo sve skupa u disproporciji. Imamo porast nezaposlenosti 3,15%, odnosno 1.080 radnika više na evidenciji. Ovdje između ova dva podatka ima razlika od nekih hiljadu osoba  kojih nema na evidenciji. Ja se bojim da smo ostali bez tih hiljadu osoba, da je tih hiljadu osoba završilo negdje na zapadu”, kaže Enes Ružnić, predsjednik Privredne komore USK.

U USK-u zabrinutost se pogotovo budi zbog činjenice da mahom odlazi visoko obrazovano stanovništvo. Sve manje ih se tamo i vrati.

Izvor: ATV