VIDEO

Migranti na rubu USK

Od prošlog utorka migrantima je odlukom operativne grupe za upravljanje migrantskom krizom na području Unsko-sanskog kantona zabranjen ulaz u taj kanton. Policijski punktovi su postavljeni na ulaze u kanton. I dok su migranti prethodna dva dana iskazivali nezadovoljstvo blokiranjem saobraćajnice, danas je situacija mirna.

Za razliku od prethodna dva dana situacija na ulazu u Unsko-sanski kanton kod Bosanske Otoke danas je mirna.

Osmi dan stanje nepromijenjeno. Migranti ne mogu ni naprijed ni nazad. Državne vlasti i dalje nijemo posmatraju. I dalje se na ovom mjestu nalazi oko dvije stotine migranata. Odlukom Operativne grupe za upravljanje migrantskom krizom na području Unsko-sanskog kantona u ovaj kanton je zabranjen dodatni priliv migranata. Pored ovog punkta, migranti se zaustavljaju i u Velečevu kod Ključa. Poneki migranti, preko alternativnih puteva i uspiju doći na teritorij Unsko-sanskog kantona, ali ih policija ponovo vrati na ovu lokaciju.

MUHAMED AMRANI, migrant iz Maroka

U Bosni sam već 6 mjeseci. Bio sam u Velikoj Kladuši, policija me dovezla ovdje. Tamo nam ne dozvoljava jedna a na ovu stranu druga policija. Nemamo hranu, spavamo na otvorenom. Ne znam kakva je ovo situacija.

MIGRANT:

Ovdje sam 5 dana. Nemamo hrane, nemamo vode, interneta a nisu nam dostupni ni punjači za mobitele. Krenuo sam u Bihać, policija me je deportovala ovdje. Krenuo sam u Sarajevo, ova druga me policija također vratila ovdje.

Policija Unsko-sanskog kantona dopušta migrantima da odu do obližnjeg marketa po hranu i piće a i humanitarne organizacije im svaki dan dovoze hranu. Također, nevladine organizacije im na ovom mjestu pružaju medicinsku pomoć.

ZLATAN KOVAČEVIĆ, humanitarna organizacija „SOS“ Bihać

U koordinaciji sa IOM-om i DRC-om smo saznali da ih ima oko 200. Mi smo ponijeli 300 paketa, jer svakodnevno autobusi pristižu. Nije problem da im dovezemo još 300 paketa kako ne bi izazvali gužvu i pometnju.

Ovim potezom su vlasti u Unsko-sanskom kantonu u kojem se nalazi više od sedam hiljada migranata i u kojem se od ukupno 8 migrantskih centara u Bosni i Hercegovini nalazi čak 5, nastojale izvršiti dodatni pritisak na državne vlasti da počnu raditi posao za koji su i te kako dobro plaćeni. Međutim, oni u čijoj je nadležnosti rješavanje migratnske krize, ponašaju se kao da se ništa ne dešava. Građani i vlasti Unsko-sanskog kantona su po ko zna koji put ostavljeni sami da se bore sa globalnim problemom za koje rješenje nema ni sama Evropska Unija.

Izvor: BHRT