Aktuelno

Lukač: Većina migranata je iz Pakistana, oni nemaju veze s ratom

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je, predstavljajući izvještaj rada entitetske policije, da su svi izvještaji koje su do sada uspjeli da završe na zadovoljavajućem nivou i da je samim tim sigurnosna situacija zadovoljavajuća.
“Posebnu pažnju moramo skrenuti na migrantsku krizu. Radimo aktivno na tom problemu zajedno s Graničnom policijom BiH. Trenutno je 85 naših policajaca na granici. Spremni smo da pošaljemo više stotina policajaca ukoliko to bude potrebno”, kazao je ministar Lukač.

Napominje da postoji problematika na određenim neuralgičnim tačkama, da je teška situacija u Unsko-sanskom kantonu, ali da su oni uspjeli RS zaštititi od krivičnih djela koja migranti svakodnevno čine u FBiH.

“Dobrim i organizovanim radom i saradnjom s građanima policija izlazi na teren i predaje migrante u nadležnost agencija s nivoa BiH. Oni ih smještaju u prihvatne centre”, rekao je Lukač dodavši da RS neće organizovati nikakve prihvatne centre.

Dodao je da za to nemaju resurse i da su bili u pravu zato što su od početka organizovali takav stav.

“Možemo da pomognemo ljudima koji su na bilo koji način ugroženi, da ih zaštitimo i pružimo im humanitarnu pomoć. Migrantima nije cilj BiH, nego EU. Nakon velikog migrantskog talasa preko Mađarske i Srbije, BiH je ostala jedina migrantska ruta”, istakao je on.

Upozorava kako će se talas migranata pojačavati.

“Većina migranata su ekonomski migranti. Dolaze iz Pakistana. Oni nemaju veze s ratom. Mi nemamo bilo kakvu pomoć od EU da bismo na efikasniji način mogli kontrolisati protok tih ljudi preko naše teritorije”, rekao je Lukač.

Klix