AKTUELNO

Komisija za sigurnost OV Ilidža: Izgraditi zatvorene centre za migrante daleko od urbanih sredina

Komisija za sigurnost Općinskog vijeća Ilidža danas je održala sjednicu, a glavna tema su bili migranti i sigurnosna situacija.
Posljednji veliki val migracija koji je zadesio Evropu na prvi pogled nije bio ekonomske prirode, već se odnosio na prisilne migracije iz ratom zahvaćenih područja Bliskog istoka, prije svega Sirije i Iraka. Činjenica da su migranti imali vrlo jasno određene krajnje destinacije svog puta u koje se nisu ubrajale tranzitne balkanske zemlje, što svakako nije BiH.

Migrantska situacija u Bosni i Hercegovini sada je, može se reći i sigurnosni problem, na način da izaziva obostrane reakcije, prvo među samim migrantima, a poslije i kod građana u lokalnoj zajednici.

Općina Ilidža je jedna od rijetkih lokalnih zajednica koja se nije protivila smještaju migranata na njenom području, uz određene uvjete, da žive dostojno čovjeka i pod određenim kontrolama, kako ne bi postali sigurnosna prijetnja ne samo za općinu već i za glavni grad BH. Komisija za sigurnost Općinskog vijeća Ilidža je više puta razmatrala pitanja koja se tiču migranata i pravila niz sastanaka o ovoj temi.
Tako je bilo i danas u Općini Ilidža, gdje su razmatrali probleme iz domena sigurnosti, a prisustvovali su i predstavnici MUP-a KS i lokalne Pete PU (Policijske uprave). Glavna tačka dnevnog reda bili su migranati na području općine Ilidža i sigurnosna situacija na području ove općine.

Složili su se svi da je život izbjeglica i migranata koji su na proputovanju kroz BiH svakim danom sve teži. Usvojena su i tri zaključka.

Komisija za sigurnost OV daje podršku i pohvaljuje rad pripadnika MUP-a koji shodno svojim kapacitetima i nadležnostima rade na suzbijanju problema migranata na području općine Ilidža. Komisija za sigurnost upućuje inicijativu za izmjenu i dopunu zakonske regulative koja će pomoći svim Agencijama za provedbu zakona na svim nivoima u BiH da se nose sa teretom migrantske krize, te da se izvrši gradnja zatvorenih prihvatnih centara daleko od urbanih sredina uz granicu BiH.

Zatraženo je da se završi proces primopredaje videonadzora između MUP KS-a i Općine Ilidža, a sve sa ciljem da se proširi kapacitet videonadzora u lokalnoj zajednici koji bi obuhvatio i centar za migrante na lokalitetu Blažuja.

Izvor: Klix.ba