AKTUELNO

Komisija za sigurnost donijela PROMIGRANTSKE ZAKLJUČKE!!! Umjesto deportacije, evo šta traže…

Komisija za sigurnost Skupštine Kantona Sarajevo objavila je zaključke koji se graniče sa zdravom pameću, jer ilegalne migrante, dakle oni koje svakako krše zakone BiH, stavlja pod zaštitu, te traži njihovu deporataciju u slučajevima “kad budu uhvaćeni u kršenju propisa BiH”. Pa ti propisi su prekršeni samim ilegalnim ulaskom… S druge strane, traži se ograničavanje kretanja, samo u vrijeme policijskog sata, a u ostale sate mogu izigravati turiste po Sarajevu. Pročitajte u nastavku i zaključite sami!

Komisija za sigurnost Skupštine Kantona Sarajevo održala je danas sjednicu na kojoj je razmatrana značajno pogoršana sigurnosna situacija u Kantonu Sarajevo, pri čemu je posebno istaknut povećan broj nasilnih krivičnih djela počinjenih od migranata u kojima se često u pitanje dovodila sigurnost i život građana u KS.

S tim u vezi, na sjednici je jednoglasno doneseno nekoliko zaključaka.

Primjeniti jednake standarde

Komisija za sigurnost Skupštine KS poziva Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine da, u skladu sa svojom ekskluzivnom nadležnošću, neizostavno provodi propisane procedure i način organizacije službe vezano za kretanje i boravak stranaca-migranata u BiH, na način da se na njih primjenjuju najmanje jednaki standardi i pravila kao na državljane BiH.

Komisija za sigurnost poziva Ministarstvo sigurnosti BiH da hitno počne primjenjivati postojeće propise za deportaciju migranata koji budu uhvaćeni u kršenju propisa BiH, uključujući i donošenje novih propisa koji se odnose na ograničenje kretanja u određenom vremenskom periodu, kao i definiranje protokola vezanih za neposjedovanje ličnih isprava ili drugih isprava o identitetu (uključujući sve privremene dokumente koje im izdaju organi BiH).

Komisija poziva Ministarstvo odbrane BiH i Ministarstvo sigurnosti BiH da zajedno i hitno utvrde raspoložive prostorne kapacitete u BiH, te da izvrše hitno proporcionalno izmještanje migranata iz urbanih naselja na nove lokacije, kako zbog sigurnosnih razloga tako i zbog epidemiološke situacije, jedan je od zaključaka.

Ograničiti kretanje

Predloženo je Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo da hitno, prioritetno, dosljedno i vjerodostojno primjenjuje sve propise koji se odnose na utvrđivanje identiteta migranata, kao i primjenjuju sve naredbe Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva koje se odnose na ograničenje kretanja.

Predloženo je da bez odlaganja MUP KS intenzivira akciju pojačane kontrole uočenih pojedinaca i grupa migranata s ciljem otkrivanja posjedovanja hladnog i vatrenog oružja, uz obaveznu kontrolu tih osoba koji se zateknu u periodu ograničenja kretanja tzv. “policijskog sata”.

Pozivaju se Ministarstvo sigurnosti i MUP KS da u roku od sedam dana obavijeste donosioca ovih zaključaka o poduzetim radnjama i mjerama, navodi se u zaključcima, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

https://avaz.ba/vijesti/bih/610313/komisija-skupstine-ks-od-ministarstva-sigurnosti-bih-trazi-deportaciju-migranata