BIZNIS INKLUZIJE

Kome je u interesu da nas laže da se tzv. migrantska kriza u BiH stabilizirala?

Ne možemo mi očekivati da će neko kontrolirati granicu u naše ime, a migrante ostavljati kod sebe, kazao je Nedžad Korajlić

Nedžad Korajlić, profesor sa Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije istakao je da se migrantska kriza trenutno u našoj zemlji stabilizirala.

– Migrantska kriza se trenutno stabilizirala. Više je faktora zbog čega je to; granična policija, agencija za strance i druge službe su dosta poduzele na jačanju kapciteta na prostoru BiH kako bi se ova situacija stavila pod kontrolu i bolje upravljalo ovom krizom. Urađene su neke stvari i pored svih poteškoća, statistički se vidi da je broj migranata na području BiH manji, poručio je Korajlić.

Između ostalog, navodi kako je nakon potpisivanja Sporazuma o readmisiji sa Pakistanom su primjetni rezultati.

– Moraju da se ispune određeni razlozi, same pripremne radnje odvraćaju potencijalne migrante da krenu prema BiH. Migranti nalaze i druge rute prema zemljama Zapadne Evrope. Imamo dosta povoljnije odnose unutar agencija i pored svih problema na političkoj razini, uspjeli smo kao država BiH da bolje upravljamo ovom krizom.

Nove rute mogu biti preko Italije, Španije i zemalja zapadne Evrope. Oni nalaze različite načine kako bi se domogli zapadne Evrope. Bez obzira što je BiH stavljena pod određeni pritisak zemalja regije, primarno Hrvatske što je i logično, oni ipak nalaze način da prođu prema zemljama zapadne Evrope, istakao je Korajlić za N1.

Navodi kako su tri kantona opterećena.

– Ne možemo mi očekivati da će neko kontrolirati granicu u naše ime, a migrante ostavljati kod sebe. Naravno da će ih pustiti, što po svim standardima ne bi trebalo da bude. Međutim, i mi bi vjerovatno tako; brigo moja pređi na drugoga. Oni lakše ulaze u BiH nego što izlaze iz BiH. Tri su kantona opterećena (KS, USK i TK), a ostali nemaju taj pritisak, kazao je Korajlić.

Izvor: Oslobođenje