Network

KOLINDA ODBACILA POKUŠAJE REINTERPRETIRANJA NJENIH IZJAVA O MIGRANTIMA

Kolinda Grabar-Kitarović je u obraćanju javnosti istaknula kako “oštro odbacuje pokušaj reinterpretiranja izjava vezanih za pitanje zaštite hrvatskih granica od ilegalnih migracija”.

Istaknula je kako “hrvatska policija u obavljanju poslova nadzora državne granice, samim time i granice EU pri sprječavanju ilegalnih migracija postupa zakonito, profesionalno i humano, a sredstava prisile prema prekršiteljima zakona primjenjuje u najmanjoj mogućoj mjeri koja je neophodna za zaštitu sigurnosti policijskih službenika i za obavljanje njihovih zadaća”, priopćeno je danas iz Ureda hrvatske predsjednice.

Hrvatska predsjednica se oglasila nakon što su pojedini mediji reagirali na njenu izjavu za švicarske medije.

Tijekom prošlotjedne posjete Švicarskoj, novinar švicarske državne televizije je predsjednici kazao da televizija posjeduje snimke pretučenih migranata koji tvrde da ih je hrvatska policija nasilno i ilegalno odvratila od ulaska u zemlju, a predsjednica je odgovorila da “govori o ilegalnim imigrantima koji žele ilegalno ući u Hrvatsku”.

Naglasila je da je sigurnost temeljni uvjet stabilnosti i razvoja Hrvatske i samim time jedna od njezinih ključnih zadaća. “To su činjenice koje nikakve igre riječi, krivi prijevodi ili iz konteksta izvučeni dijelovi izjava ne mogu i neće promijeniti.”

“Zašto mislite da je to ilegalno? Govorimo o ilegalnim migrantima, ljudima koji ilegalno žele ući u Hrvatsku i policija ih šalje nazad u Bosnu i Hercegovinu. Postoje otvoreni granični prijelazi koji su otvoreni za sve koji žele doći u Hrvatsku i zatražiti azil”, rekla je tada za švicarsku televiziju.

Podsjetimo, migranti koji prolaze kroz tzv. balkansku rutu već dugi niz mjeseci pokušavaju iz BiH ući u Hrvatsku kako bi se domogli zapadnih zemalja.

Izvor: BHRT/HINA