Aktuelno

KAMP VUČJAK U NAREDNIM DANIMA ZATVARA VRATA, MIGRANTI SELE NA TRI LOKACIJE

U narednih sedam dana, nezvanično saznaje Klix.ba, doći će do zatvaranja kampa Vučjak kod Bihaća. Ova odluka je donesena uslijed konstantnih pritisaka međunarodne zajednice.

Blizu 800 migranata koji trenutno borave na Vučjaku bit će raspoređeno u postojeće prihvatne centre, sve do formiranja novog i adekvatnog objekta za smještaj migranata. Saznajemo da će najveći dio useliti u Biru na području Bihaća i Miral u Velikoj Kladuši.

S obzirom da se očekuje da će biti i “viška” migranata, određen broj za koje neće biti mjesta u navedena dva prihvatna centra bit će prebačen u Ušivak na području Hadžića kod Sarajeva.

To potvrđuju pripreme koje se odvijaju za zatvaranje Vučjaka, ali i molba koju je IOM-u uputio ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

“Kao što znate, u toku je rješavanje pitanja izmještanja migranata iz privremenih prihvatnih centara (objekata koji su privatno vlasništvo u objekte koji su u vlasništvu države. Kako je za rješavanje ovog važnog pitanja neophodno izvjesno vrijeme, molimo Vas da produžite ugovore o zakupu objekata Sedre, Bire i Mirala do konačnog rješavanja gore izloženog problema”, naveo je Mektić u molbi šefu IOM Misije u BiH Peteru van der Auweraert .

Izvor: USKinfo.ba | klix.ba