NETWORK

Kako žive “braća u vjeri”: OD PEDERLUKA DO NOŽEVA

 

SARAJEVO, – Kako izgleda život jednog migranta, napuštene kuće, ruševine, puno hodanja, muzika, hrana, druženje, ali i snimanje sa noževima, sve to možemo vidjeti na nekim od videa koje oni objavljuju na društvenim mrežama.

Migrantska kriza jedan je od glavnih problema u Bosni i Hercegovini, a kako ovaj problem izgleda iz njihovog ugla, najbolje se može vidjeti na njihovim društvenim mrežama.

Na TikToku postoji profil na kome grupa migranata, koji se trenutno nalaze u BiH, često sa svojim pratiocima dijele neke svoje trenutke.

Sudeći prema videima i porukama, najvjerovatnije se radi o momcima iz Kašmira, regije koja se nalazi na graničnom pojasu Indije, Pakistana i Kine, koji se sada nalaze negdje u blizini Bihaća.

Uslovi u kojima žive ovi ljudi jako su loši, posljednjih dana uglavnom spavaju po napuštenim kućam bez prozora i vrata. Tu sebi spremaju hranu, druže se, spavaju… Često se prisjećaju svojih kuća i porodica, te objavljuju neke od starih uspomena.

Snimaju se i kako šetaju prugom, plešu, pjevaju, a po videima se vidi da se nalaze u naseljima, sa puno kuća, koje također često završe u njihovim videima.

Na nekim od videa čine se da kroz zabavu pokušavaju izvući najbolje iz ove nesrećne situacije, dok na nekima ne izgledaju nimalo bezazleno. Slikanje i snimanje sa noževima, postaje sve češće, iako nije jasno šta pokušavaju da poruče objavama toga tipa.

Podsjećamo da je ove godine u BiH registrovano je 11.292 migranta, a prošle godine u istom periodu 18.399 migranata. Većina dolazi iz Afganistana, Pakistana, Bangladeša, Iraka, Irana, Tunisa, Alžira i Egipta.

https://www.rtvusk.ba/vijest/oslobodenje-navodi-ples-kuhanje-igre-sa-nozevima-migranti-na-tiktoku-pokazali-kako-im-izgleda-zivot-u-bih/43045