Ostalo

Izvještaj Granične policije BiH o stanju u oblasti migracija

Granična policija BiH, uz složeno stanje na granici zbog pritiska migranata, maksimalno je angažirala postojeće materijalno-tehničke i ljudske resurse, zbog čega su u brojnim oblastima rada u 2018. rezultati bolji u odnosu na 2017. godinu.

  • U potražnoj, koja je ujedno i primarna djelatnost ove agencije, postignuti su rezultati bolji u odnosu na 2017. godinu. U 2018. godini državnu granicu prešlo je 51.985.604 osoba što je za 6,43 % više u odnosu na 2017. Evidentiran je prelazak 20 983 351 transportnih sredstava, što je povećanje za 6,67 % u odnosu na 2017. Evidentirano je 4 164 pokušaja ili prelazaka državne granice 1 964 osobe za kojima su nadležni organi raspisali potjernice, raspise o traganju, mjere zabrane prelaska državne granice ili je riječ o sigurnosno interesantnim osobama, što je za 10,86 % više u odnosu na 2017. Među lišenim slobode na graničnim prijelazima su i osumnjičeni za najteža kaznena djela: ubistvo, spolni odnošaj s djetetom, razbojništvo, nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija, neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga i dr.
  • Na graničnim prijelazima, u pojasu i u unutrašnjosti BiH evidentirano je 375 kaznenih djela (2017.- 341). Značajno je povećan broj otkrivenih kaznenih djela u svezi krijumčarenja ljudi. Policijski službenici evidentirali su 66 kaznenih djela “krijumčarenje ljudi” i osam “organiziranje grupe ili udruženja za vršenje krivičnog djela krijumčarenje migrantima” za koja je u 71 službenom izvještaju nadležnom tužilaštvu prijavljeno 134 osobe. U 2017. godini evidentirano je 21 KD “krijumčarenje osoba” i sedam “organiziranje grupe ili udruženja za vršenje krivičnog djela krijumčarenje migrantima” za koja je u 25 izvještaja prijavljeno 64 osobe.
  • U 2018. godini privremeno je oduzeto 310 kilograma marihuane, 10,9 kg ekstazija i manje količine drugih vrsta opojnih droga. U 223 slučaja oduzeto je 338 dokumenata za koje postoji sumnja da su falsificirani, što je povećanje za 134,7 % otkrivenih dokumenata u odnosu na 2017. godinu.
  • Granična policija BiH u godini njenog punoljetstva suočila se s velikim pritiskom ilegalnih migranata i složenom situacijom na granici s problemom nedostatka više od 450 policijskih službenika. Kao ispomoć organizacionim postrojbama GPBiH izvanredno su angažirani službenici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske koji u suradnji s pripadnicima GPBiH u graničnom pojasu odvraćaju migrante u njihovim pokušajima da ilegalno pređu granicu. Na dijelove granice koji su posebno opterećeni preraspoređen je određen broj službenika i specijalistička oprema drugih organizacijskih postrojbi GPBiH koji rade poslove nadzora granice. Uz mjeru odvraćanja ilegalnih migranata pripadnici GPBiH kontinuirano realiziraju ophodnje, nadzor i osmatranje, prikupljaju obavještajno-sigurnosne podatke, postavljaju zasjede i kontrolne punktove i realiziraju mješovite ophodnje uz zajedničku državnu granicu BiH sa susjednim zemljama. Zbog nedovoljnog broja policijskih službenika najčešće nismo u mogućnosti obavljati graničnu kontrolu na većem broju ulaznih i izlaznih traka na infrastrukturno zadovoljavajućim prijelazima poput MGP Bijača, Rača, Orašje i dr. što bi značajno smanjilo gužve kada je pojačana frekvencija prometa.
  • Pripadnici GPBiH prikupljaju podatke o organiziranim kriminalnim skupinama koje koriste nesreću migranata i stječu protupravnu imovinsku korist za njihov prijevoz i krijumčarenje. Kao rezultat navedene aktivnosti GPBiH je u 2018. uspješno realizirala akcije: „Taurus“, „OX“ i „Centar“.
  • Za GPBiH kao i druga nadležna tijela za pitanje migracija u 2019. nastavljena je složena situacija s ilegalnim migrantima. Uz podršku u angažiranju policijskih službenika drugih agencija i sukladno mogućnostima kadrovskog popunjavanja GPBiH, bit će nam neophodna podrška u zanavljanju specijalističke opreme koja povećava efikasnost rada na terenu. Izrazio bih zahvalnost na podršci koju su nam u 2018. godini pružile navedene policijske agencije i druga nadležna bh. tijela, kao i vlade SAD-a, SR Njemačke, NR Kine i Češke.
  • Granična policija BiH u 2019. godini radi na implementaciji nekoliko važnih projekata: uspostave sustava za kontrolu i evidentiranje motornih vozila na graničnim prijelazima, rekonstrukcije i proširenja sustava video-nadzora na 59 međunarodnih graničnih prijelaza, kao i elektronske evidencije dosjea sektora i dnevnika događaja.
  • Bez obzira na činjenicu da smo fokusirani na držanje ilegalnih migracija pod kontrolom, u 2019. nastavljamo sa svim nostima sprečavanja prekograničnog kriminala, s posebnim akcentom na nultu toleranciju i borbu protiv korupcije, zloupotrebe službenog položaja i nesavjesnog rada u službi.