VIDEO

ISLAMSKA ZAJEDNICA Zašto za ovaj Bajram nema donacija za lažne “muhadžire”?

“U mubarek danima Kurban-bajrama uručene donacije migrantima” – ovako je prošle godine glasila objava Bir televizije i portala Zekat.ba, kojom se afirmirala podrška Islamske zajednice ilegalnim migrantima, licima koja uz pomoć trgovaca ljudima i prekršitelja zakona naše države, ulaze u našu državu. Kako je Islamska zajedica mogla znati da su ta lica muslimani, ako sakrivaju svoj identitet? Kakav je interes imala Islamska zajednica od podrške licima koja krše zakone naše države? Zar nije bilo normalnije držati se po strani, kako se drže Katolička i Pravoslavna crkva? Ne postoji ni jedan jedini razlog da se Islamska zajednica trpa da pomaže ilegale migrante, lica bez identiteta, kao navodne muslimane – ako po srijedi nije profiterski interes u okviru korupcionaških mreža i trgovaca ljudima?
U nastavku evo informacije objavljene 25. Jula 2021. na Preporod.info, a u kojoj nam se ilegalni migranti lažno predstavljaju kao “muhadžiri”, i kao “muslimani”, iako, dakle, ne znamo ko su.

– “Rijaset Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini putem Ureda za društvenu brigu uručio je znatnu humanitarnu pomoć migrantima koji borave na području Unsko-sanskog kantona (USK).
Pomoć su Crvenom križu i Merhametu, humanitarnim organizacijama koje brinu o migrantskoj populaciji, uručili rukovodilac Ureda za društvenu brigu Ibrahim-ef. Malanović i muftija bihaćki hfz. Mehmed-ef. Kudić.
Oni su posjetili i kuhinju u kojoj se svakodnevno priprema 3800 obroka za migrante.
Ef. Malanović je u pratnji predstavnika Crvenog križa posjetio i Migrantski kamp “Lipa”.
– Od prvog dana do danas Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini, u saradnji sa Crvenim križom USK, pruža neizmjernu pomoć u zbrinjavanju migranata na prostoru ovog kantona. Posebno nam je drago da su se u povodu Kurban-bajram sjetili ovih ljudi u teškim trenucima koje ovdje proživljavaju – izjavio je direktor Crvenog križa Bihać Husein Kličić.
Vrijednost uručene donacije u prehrambenim artiklima i higijenskim sredstvima iznosi oko 60.000 KM.
– Ova donacija će biti realizirana kroz kuhinju Crvenog križa Bihać i kampove gdje bude neophodna higijena – kazao je Kličić i dodao da će konzervirana hrana biti distribuirana migrantima koji se nalaze van organiziranih kampova.
On je ovom prilikom zahvalio reisu-l-ulemi Huseinu-ef. Kavazoviću i svim uposlenicima Islamske zajednice, uputivši im bajramsku čestitku.
– Islamska zajednica u kontinuitetu pomaže i pomagat će muhadžire, putem Crvenog križa i Merhameta. Ova vrsta donacije uvijek se realizira u saradnji sa Muftijstvom bihaćkim i želimo im zahvaliti na dosadašnjoj saradnji – kazao je ef. Malanović.
Poručio je da Bošnjaci trebaju u mubarek danima, ali i inače, pomagati muhadžire, one koji su se zatekli na području Bosne i Hercegovine i prolaze kroz nju, jer, kako je kazao, “samo Bog Dragi zna njihovo stanje i prema kojem su se odredištu uputili.
– Mi, onoliko koliko možemo, trebamo im osigurati topao obrok, osigurati konak i uvjete da se presvuku s vremena na vrijeme – kazao je Malanović.
I muftija bihaćki hafiz. Kudić je istakao da Islamska zajednica stalno pomaže svim ljudima koji su u nevolji, pa i onima koji su na proputovanju kroz našu domovinu.
– Evo, i u ovim bajramskim danima, Islamska zajednica ulaže resurse i sredstva kako bi olakšala život našim ljudima i svim ljudima kojima je pomoć potrebna. Treba zahvaliti Uredu za društvenu brigu i Ibrahimu-ef. Malanoviću koji već niz godina pomažu našim ljudima i migrantima na području USK. Ova pomoć je neophodna, u što smo se uvjerili i tokom sastanaka sa predstavnicima Crvenog križa i Merhameta. Vidjeli smo njihovo zadovoljstvo što Islamska zajednica svima pomaže kroz različite programe u ramazanu, ali, evo vidimo, i izvan njega – kazao je muftija Kudić.
U petak, četvrti dan Bajrama, ista vrsta humanitarne pomoći, te odjeća i obuća, uručena je i Međunarodnom fondu solidarnosti – Emmaus u Doboj Istoku (MFS – EMMAUS), u čijem kompleksu borave maloljetni migranti.
Tokom realizacije ove pomoći, vrijedne oko 20.000 KM, u posjeti ovom centru bili su i rukovodilac Ureda za zekat Vehid-ef. Arnaut i glavni Imam Medžlisa Doboj Ibrahim-ef. Halilović.
Predstavnici MFS – EMMAUS, direktor Hamzalija Okanović i njegov pomoćnik Elmedin Škrebo, informirali su predstavnike Rijaseta o projektima koje realizuje ova nevladina humanitarna organizacija, te zahvalili Islamskoj zajednici na kontinuiranoj podršci njihovim aktivnostima.
Kako je najavljeno iz Ureda za društvenu brigu, humanitarna pomoć u narednim bit će uručena i migrantskim centrima u Blažuju i Ušivku na području Kantona Sarajevo (KS).”

(Preporod.info)

U mubarek danima Kurban-bajrama uručene donacije namijenjene migrantima