Komentar

ISLAMSKA ZAJEDNICA U BIH GROBAR BOŠNJAKA

Odavno smo već navikli da nas Islamska zajednica u BiH, s vremena na vrijeme, šokira svojim nepromišljenim potezima kojima, osim što kvari svoj ugled među Bošnjacima, istovremeno dovodi u pitanje svoju iskrenu namjeru prema sopstvenom narodu, jer svakodnevno nastavlja obmanjivati one koji još ne shvataju šta se to kuha u migrantskom loncu.

Na internet portalu USK, prvog dana Kurban bajrama, oglasio se i novoimenovani bihaćki muftija, hafiz Mehmed ef. Kudić.
Muftija Kudić je istaknuo da je njegov prvi imamski angažman započeo još 1992. godine i da se u svome radu, između ostalog, bavio i izbjeglicama iz BiH, koje su u to vrijeme pristizale u Njemačku.
Danas je situacija drugačija i na prostoru USK uglavnom se nalaze ekonomski migranti smatra muftija Kudić.
Tokom svoga obraćanja također je spomenuo, već istrošenu frazu kako je migrantska kriza problem bh. vlasti, te da su vlasti najodgovornije po tom pitanju (iako znamo da se u krizu svako živ upetljao, od međunarodne zajednice, Islamske zajednice u BiH, raznih humanitarnih udruženja i organizacija, volontera i ostalih).
IZ, kako nam to saopštava muftija Kudić pomno prati situaciju na terenu i pomaže koliko može, te smatra da su vjernici džematlije organizirano i samostalno pomagali migrante sa hranom i odjećom, a posebno u mjesecu ramazanu.

Posebno je naglasio kako su muslimani vjernici dužni da pomognu putnike namjernike.

Ovdje želimo postaviti pitanje Muftiji Kudiću, zašto u svom početnom izlaganju nije rekao na koji način su ekonomski migranti (putnici namjernici) ušli u BiH, da li legano preko zvaničnih graničnih prelaza sa urednom dokumentacijom ili poput razbojnika i hajduka kroz šume i vrleti potplačujući krijumčare ljudima?
Muftiji Kudiću očito nije bitan način ulaska migranata bez identiteta i sumnjivih namjera na područje BiH i za njega je to, sa stanovišta islama, halal i dozvoljeno, te je po njegovom mišljenju država dužna da pomaže putnike namjernike.
(Ovo je čista glupost- zašto bi država imala obavezu da vodi brigu o ilegalnim migrantima), a pošto to država ne čini onda IZ animira i podstiče (čitaj obmanjuje i stavlja u obavezu ono što nisu dužni uraditi) svoje vjernike da pomognu migrante koliko mogu.
Kurdić se pohvalio kako IZ pomaže i migrante putem Crvenog križa (ostaje nejasno zašto su zaobišli Merhamet iz Velike Kladuše, bilo bi kranje glupo i kada bi katolička crkva pomagala katolike preko Merhameta), a zatim je dodao kako će po nalogu reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića za Kurban bajram biti izvršena podjela paketa za porodice migranata i da će u podjeli učestvovati i šef Odjela za društvenu brigu Rijaseta IZ Ibrahim ef. Melanović.
Sve ovo dokazuje da je sami vrh Rijaseta umiješan u prihvat i logistiku ilegalnih migranata koji se jedino naseljavaju među Bošnjacima!!!

Zanimljivo bi bilo upitati muftiju Kudića na koje je to porodice mislio kada informacije govore da je od nekoliko hiljada migranata u BiH zabilježeno samo 240 porodica.
Ef. Kudić je iznio zanimljiv podatak, kako su u početku migranti bili smješteni po džamijama IZ-e Velika Kladuša, pa kada je njihov broj porastao (jer su migranti preko mobitela pozivali jedni druge da im se pridruže) nagomilani broj migranata u džamijama je doveo u pitanje normalno obavljanje dnevnih namaza
(Muftija ne navodi šta se kasnije desilo sa migrantima koji su spavali po džamijama).

Zatim je Muftija Kudić rekao kako su migranti ogledalo ummeta, a i svijeta uopće. Po kojem to zakonu i fetvi Muftija Kudić ilegalne migrante stvalja na leđa muslimana kao da su ih oni lično natjerali u migraciju?

Muftija Kudić je rekao kako su mnogobrojni ratovi i teška situacija na Bliskom istoku pokrenuli hiljade mladih koji žele bolje živjeti. Da li zna muftija da masa migranata dolazi iz država u kojim se uopšte ne vodi rat. Mnogi migranti bježe od zakona, vojni su dezerteri, kriminalci, narkomani, ljudi sa ulice bez ikakve naobrazbe, možda i ubice silovatelji, prevaranti.

Muftija je dodao kako mnogi migranti maštaju o EU pa kada tamo stignu oni žive na socijali, leže i ne moraju ništa raditi. Zatim je Muftija filozofski zaključio kako i naši mladi napuštaju ognjiša jer žele bolji život?

Pitanje za Muftiju – šta je Islamska zajednica konkretno učinila da zaustavi odlazak bošnjačke omladine u dijasporu? Vidjeli smo koliko se Islamska zajednica podigla na noge kada je bilo potrebno pomoći migrantima. Zar su nam tuđini o kojima ne znamo ama baš ništa preči od sopstvenog naroda?

Umjesto da na kraju kaže barem nešto pametno, Muftija Kudić se ponovo vratio na tezu izjednačavanja ratnih izbjeglica i ekonomskih migranata i svoju jalovu besjedu završio ”šokantnim” priznanjem kako mu je navodno domaće stanovništo govorilo da imaju brigu zbog mogućnosti da se među migrantima nalaze i oni koji pripadaju kriminalnom miljeu.

Da li bila svjesna ili ne, Islamska zajednica je postala grobar Bošnjaka, jer osim što nezainteresovano gleda njihov svakodnevni odlazak u dijasporu, ona vodi brigu o ilegalnim migrantima i na sve moguće načine ih pomaže.
Najgore od svega toga je što vara vlastiti narod pričama kako su ratne izbjeglice i ilegalni migranti jedno te isto što je uvertira za njihovu propast.

Hamza Hajdarević