Aktuelno

IOM upao u klopku vlastite laži – migranti dolaze trajno

Svi medijski izvještaji o tzv. migrantima započinju konstatacijom da je BiH za migrante tranzitna zona, na putu ka Evropi, kako bi se u narodu odomaćila priča kako su migranti ovdje samo u prolazu i da ih mi, kao pravi domaćini, trebamo ugostiti dok se kod nalaze. Međutim, dok se plasiraju ovakve neistine, namjere međunarodnih faktora idu u pravcu osiguranja kapaciteta i stvaranje uslova za njihovo trajno naseljavanje u krajeve sa bošnjačkom većinom. Potvrdio je to i IOM kroz izjavu koju možete pročitati u nastavku…

Približavanje zimskog perioda i neophodnost kvalitetnijeg tretmana i zbrinjavanja migranata koji prolaze kroz Tuzlanski kanton bila je tema današnjeg sastanka šefa Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u Bosni i Hercegovini Petera Van der Auweraerta i premijera Tuzlanskog kantona Denijala Tulumovića, prenosi Anadolu Agency (AA).

Tulumović je ovom prilikom istakao razumijevanje obima i ozbiljnosti situacije u vezi s migrantima, koji Tuzlu i Tuzlanski kanton posmatraju samo kao tranzitno područje u želji da dođu do Evropske unije ili područja koje graniče s Evropskom unijom.

Van der Auweraert je ovom prilikom istaknuo da je IOM partner Bosni i Hercegovini u pokušajima da se iznađe najkvalitetniji odgovor na ovu situaciju. S tim u vezi na današnjem sastanku je premijera upoznao i sa spremnošću IOM-a da pomogne prilagodbu određenih smještajnih kapaciteta koji bi se mogli koristiti za potrebe privremenog smještaja migranata, ukoliko se Tuzlanski kanton i Grad Tuzla odluče za uspostavljanje jednog takvog objekta.

Također, Van der Auweraert je sa premijerom i ministrom za rad, socijalnu politiku i povratak TK Admirom Hrustanovićem podijelio i informacije o postojanju međunarodnih fondova koji su voljni pomoći realizaciju određenih usluga koje se migrantima ovdje pružaju.

“Slični projekti pomoći Ministarstvu unutrašnjih poslova, zdravstvenim ustanovama i drugim institucijama već su realizirani u drugim područjima BiH. Univerzitetski klinički centar i druge zdravstvene ustanove u Tuzlanskom kantonu već pružaju određene zdravstvene usluge migrantima, te bi bilo korektno da za te usluge dobiju i određeni oblik nadoknade. Također, službe sigurnosti su također dodatno angažirane u pogledu sigurnosne situacije s migrantima, te bi se i tim službama mogla izvršiti određena kompenzacija”, rekao je Van der Auweraert.

Na kraju sastanka je istaknuto da bi se bilo kakvo konkretnije poduzimanje koraka bila neophodna saglasnost i koordinirana aktivnost lokalnih, kantonalnih, entitetskih i državnih institucija.

federalna.ba/AA