DRUŠTVENE MREŽE

Grčka vlada naredila je da 22 takozvane nevladine organizacije prekinu svoje poslovanje u zemlji.

Grčka vlada naredila je 22 takozvane nevladine organizacije da prekinu svoje poslovanje u zemlji. To je zbog velikog broja ilegalnih migranata koji su uz njihovu pomoć posljednjih godina ušli u Grčku nasiljem, silovanjima, neredima i pljačkama. Crkve su također uništene.

Grčka obala dio je fronte EU-a u trenutnoj migrantskoj krizi, koja se dodatno intenzivirala u 2015. Danas je oko 50 000 ilegalnih migranata razbacanih u raznim kampovima u zemlji, na otocima i na kopnu. U kampovima djeluje veliki broj volonterskih organizacija. Nekoliko njih zloupotrijebilo je svoju misiju pomoći i aktivno sudjelovalo u dovođenju ilegalnih migranata u Grčku.

Grčka je nedavno usvojila zakon kojim se zahtijeva da se sve takozvane nevladine organizacije koje rade s migrantima do 14. lipnja registriraju u vladi. Odluka je donesena nakon što je zemlja pogođena velikim nasiljem i zločinom koji su počinili migranti.

Grčka vlada sada je umorna. Ono što je zaokupilo čašicu bilo je nereda u svibnju u migrantskom kampu u Solunu blizu turske granice, izvještava Glas Evrope .

TAKOĐE PROČITAJTE: Migranti su ponovo uništili crkvu u Grčkoj

Nered među afganistanskim ‘jednorogama’
U neredima je bila uključena afganistanska djeca izbjeglice bez pratnje. Dvadeset i šest mladih uhićeno je nakon što su uništili objekat, započeli vatre i napali policiju. Uhapšena su dvojica nasilnih počinitelja za koje je procijenjeno da su nešto stariji od ostalih, a sad su osuđeni na šest godina i devet mjeseci zatvora zbog niza zločina u vezi s neredom.

Grčke vlasti veliki dio odgovornosti za nerede snose na organizacije koje su radile u kampu. Svrha je da se od njih zatraže da se registriraju je da dobiju bolju kontrolu nad onim što zapravo rade.

– Postoji mreža nepouzdanih organizacija, liječnika, pravnika i drugih koji imaju koristi od bijede tih ljudi. Oni su paraziti i tome mora doći kraj. Sve što čine doprinosi ilegalnoj migraciji “, rekao je zamjenik grčkog ministra migracija, George Koumoutsakos, za SCEPTR .

Od 40 nevladinih organizacija koje trenutno rade u grčkom migrantskom kampu, prijava je odbijena od 22. U isto vrijeme, ukupno 287 nevladinih organizacija prijavilo se za registraciju, što je puno više nego danas aktivnih u kampovima.

Ukupno je odobreno 70 organizacija. Kao dio postupka, grčke vlasti sada istražuju kako se razne organizacije financiraju te će također ispitati kaznene dosjee navodnih radnika pomoći.

“Parazitiziranje sustava i migranata”
Predstavnici onih koji su sada prisiljeni napustiti svoj posao smatraju se pogrešno tretiranim i nazivaju nova pravila nepoštenima. Grčka vlada odbacuje kritike i umjesto toga tvrdi da su prethodna pravila bila previše fleksibilna i lako ih je zloupotrijebiti.

“Mnoge su nevladine organizacije pridonijele rješavanju problema migracija, dok su druge zloupotrijebile povjerenje i parazitirale sustav i migrante”, rekao je glasnogovornik vlade Selios Peltas.

TAKOĐO PROČITAJTE: Danski graničari u Grčkoj odbili su izvršavati naredbe – pomogli su migrantima u EU

Kako je uloga nacionalnih država potisnuta, nevladine organizacije dobivaju sve veći utjecaj u međunarodnoj politici. Posljednjih desetljeća broj se povećavao. Čini se da su neprofitne ili komercijalne, pa ih se često predstavlja kao organizacije za pomoć.

Istodobno, grčka vlada kaže da bi se trebao povećati tempo preraspodjele takozvanih neovlaštenih osoba u druge zemlje EU-a. U srijedu je skupina poslana u Irsku. U ovom će mjesecu u EU, iz Grčke, biti upućeno ukupno 1.600 ljudi. Švedska ovoga puta nije uključena na popis zemalja primatelja.

S.R