Aktuelno

Evropska unija od početka 2018. za problem migracija u BiH izdvojila 34 miliona eura

Od početka godine u Bosnu i Hercegovinu je ušlo 12.752 migranta, a procjene nadležnih agencija su da se trenutno na prostoru Unsko-sanskog kantona nalazi oko 1.500 migranata.

Ovaj podatak iznesen je na sjednici Operativnog štaba za pitanja migracija u BiH održanoj krajem prošle sedmice. Razgovarano je o aktivnostima i mjerama za suzbijanje nelegalnih migracija te zbrinjavanju migranata koji se nalaze na teritoriji BiH.

Narednih dana USK trebali bi posjetiti predstavnici Evropske komisije, kada bi se konačno mogla znati sudbina novog prihvatnog centra za smještaj migranata. Rok za određivanje nove lokacije za smještaj migranata, koji je odredila Evropska komisija je istekao, objavio je BHRT.
Istovremeno, ponuđenu lokaciju Medeno Polje Evropska komisija ne prihvata, uz obrazloženje da ne žele finansirati privatne, nego državne objekte.

Većinski vlasnik kompleksa bivše zemljoradničke zadruge u Medenom Polju je Halil Bajramović, vlasnik hotela Sedra. U tom objektu su smještene migrantske porodice sa ženama i djecom, a Bajramović uzima kiriju od 50.000 maraka mjesečno.

Prema izvještaju IOM-a, iznos odobrenih sredstava, koja su upotrijebljena u svrhu ublažavanja efekata migrantske krize u BiH, zaključno sa 29. martom 2019. godine iznosi 12 miliona 310.984 američkih dolara ili 21 milion 835.672 marke.

Vlada Federacije BiH, na inicijativu federalnog zastupnika Hamdije Abdića Tigra, izdvojila je prije nekoliko mjeseci četiri miliona maraka koja su prebačena Vladi USK. Iako se radi o namjenskim sredstvima, ona do danas nisu usmjerena u krizna žarišta, a to su Bihać i Velika Kladuša, gdje se nalaze migrantski kampovi.

Evropska komisija sredinom augusta usvojila je odluku o izdvajanju 10 miliona eura dodatnih sredstava za podršku Bosni i Hercegovini u rješavanju povećanog broja migranata i izbjeglica.

S ovim dodatnim izdvajanjem, ukupna sredstva Evropske unije za pitanje migranata u Bosni i Hercegovini od početka 2018. godine iznose 34 miliona eura.

Sredstva Evropske unije će najvećim dijelom biti korištena za uspostavljanje dodatnih privremenih prihvatnih centara i pružanje osnovnih usluga i zaštite, uključujući hranu i smještaj, te pristup sanitarnoj zaštiti i higijeni.

Izvor: Usk