BIZNIS INKLUZIJE

Dok Evropa zatvara vrata migrantima nas IOM uči kako da se prema njima ponašamo

Ministartvo sigurnosti BiH u saradnji sa Međunarodnom organizacijom  za migracije i Službom za poslove sa strancima  održalo je  dvodnevnu radionicu  „Pomoć migrantima u BiH,  pristupi unutar i izvan  privremenih centara“.

Skupu su prisustvuli  ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić, šefica misije IOM Laura Lungaroti,  predstavnik Službe za poslove sa strancima i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

Tokom radionice predstavljeni su  trendovi kretanja migranata u BiH, uloga i odgovornosti  u upravljanju prihvatnim centrima.

Inače, kako kažu u Službi za poslove za strance, u posljednje dvije sedmice u šatorsko naselje na Lipi, iz Bihaća je premješteno oko 600 migranata. Ovog puta, radi se to u saradnji i sa bihaćkom gradskom upravom.

– Odvođenjem migranata sa ovih lokacija, a zatim čišćenjem, i ograđivanjem ovih prostora, migranti se ne bi trebali ponovo vraćati -isti princip je primijenjen i u nedovršenoj zgradi Doma penzionera, koja ipak nije postala ponovo okupljalište migranata. Pa ipak, i kada budu izmješteni na Lipu, dosta migranata se vrati u Bihać, istakao je danas gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

– Migracije su živi proces koji se konstantno događa, te se svakodnevno trebaju tražiti načini i rješenja za sve ono što za sobom one i povlače, rekao je nakon dvodnevne radionice Selmo Cikotić, ministar sigurnosti BiH.

Radionica se bazirala na tematici uloga i odgovornosti u upravljanju privremenim prihvatnim centrima, kojih je na području USK-a četiri. Kako je najavio Cikotić, u ovim trenucima se radi na zatvaranju Sedre, a porodice i djeca bi bili izmješteni u poseban dio kampa Lipa, koji se tek treba izgraditi