Komentar

Dok će državljanim BiH skenirati lice i uzimati otiske, migranti bez dokumenata svakodnevno ulaze u BiH

EU svakodnevno pooštrava sigurnosne mjere prema stranim državljanima, kroz dodatne granične provjere, uključujući i to da će putnicima, koji prvi put budu prelazili granicu EU, pored pasoša potvrda identiteta vršiti skeniranjem lica i otiscima četiri prsta desne ruke. To će biti pohranjeno u posebnu bazu koja će egzistirati u policijama unutar EU. S druge strane, imamo BiH, u koju svakodnevno, iz Srbije pristižu ilegalni migranti, bez bilo kakavih dokumenata i provjera.

Svaki građanin BiH, sve dok BiH ne postane članica EU, će biti provjeren na način da mora dati i digitalni otisak kažiprsta pri ulasku u neku od zemalja EU.

Iz ovakvih postupaka EU vidi sva njena dvoličnost. Dok se, s jedne strane, svim silama trudi da pojača sigurnost svojih granica, s druge strane se zalaže za prava ileglanih migranata koji su kriminalnim putevima ušli u BiH.

EU zaboravlja da će mnogi ilegalni migranti koji se trenutno nalaze u BiH pronaći put do EU. Da li će se i tim ilegalnim migrantima skenirati lica i uzimati otisci i na koji će način će se utvrditi njihov stvarni identitet?

Hamza Hajdarević