Komentar

Dobre strane migrantske krize u BiH

Kako se iz svakog zla treba uzeti pouka, tako možemo vidjeti i dobre strane migrantske krize u Bosni i Hercegovini, u kojoj su mnogi pokazali svoje pravo lice.

  1. Granica BiH je propusna poput sita. Preko nezaštićenog dijela državne granice zbog nedovoljnog broja graničnih policajaca u BiH je ušlo i iz nje izašlo na desetine hiljada migranata i izbjeglica.

2. Bošnjaci u BiH, u 99% slučajeva, što iz neznanja, što zbog propagande međunarodne zajednice, ne razlikuju ratne izbjeglice i ekonomske migrante što je u običnom narodu stvorilo pometnju.

3. Bošnjaci, kao najugroženiji narod, zahvaćen opasadom migrantskih hordi, olahko je prešao preko činjenice da su nezakoniti migranti ušli u BiH zaobilazeći službene granične prijelaze, najčešće bez bilo kakvih ličnih dokumenata, te su kao takvi postali sigurnosna prijetnja i dobar materijal za velikosrpske i velikohrvatske interese, prikazujući Bošnjake kao leglo islamskog terorizma.

4. Ministarstvo sigurnosti BiH je nespremno dočekalo invaziju ilegalnih migranata, a bezbjedonosna situacija se svakodnevno pogoršavala njihovim nepromišljenim potezima, što je nanijelo neprocjenjivu štetu ugledu BiH.

5. SDA kao najjača bošnjačka stranka je svojim podaničkim odnosom prema Erdoganu slijepo izvršavala njegove naredbe, te se dugo vremena nije oglašavala o migrantskoj krizi, što je imalo za posljedicu povećan priliv migranata i pogoršanje bezbjedonosne situacije.

6. Islamska zajednica je postala glavna logistička podrška nezakonitoj migraciji, gdje je halal novcem, iz fonda Bejtul mala, pomagala uvoz i smještaj migranata na područja sa bošnjačkom većinom, što se ničim ne može opravdati.

7. Mnogi Bošnjaci su pomogali migrante na različite načine ( kroz rad tzv. volontera, kroz razna udruženja, humanitarne organizacije, NVO), prevozeći migrante, izdajući migrantima svoje kuće i stanove pod zakup…, a zbog lične novčane koristi izdali su vlastitu državu i vlastiti narod.

9. Samo mala grupa ljudi je u hordama migranta prepoznala ogromno zlo koje se nadvilo nad BiH i Bošnjake, dok su mnogi razvijali empatiju prema njima, pradavjući se riječima kako smo i mi donedavno prolazili kroz isto iskustvo.

10. Nijedna državna institucija BiH, a ni međunarodna zajednica, nisu ponudili bilo kakav modalitet razrješenja migrantske krize, šta više, postoje naznake da je EU planirala da na prostoru sa bošnjačkom većinom trajno naseli migrante.

11. Do sada se pokazalo da je BiH u mnogim kriznim situacijama kao država totalno podijeljena, pa su tako sve lokalne zajednice na prostoru RS i prostoru FBiH, gdje su Hrvati većina, umjesto da aktivno učestvuju u rješavanju migrantske krize, oni su sve pronađene migrante na svom prostoru ekspresno upućivali na prostore sa bošnjačkom većinom.

12. Pokazalo se da su Bošnjaci veoma naivni, te da su zbog svog urođenog merhametluka postali dobar materijal za svakojake vidove manipulacija i obmane.

13. Organizacije poput BANU (Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti), SKB (Svjetski bošnjački kongres), mnogi pojedinci poput islamskih učenjaka: Nezima Muderrisa Halilovića, bivšeg Reisa dr. Mustafe ef. Cerića, dr. Safeta Kudozovića, tzv. internet ”patriote”, vođe fantomskog Antidayton pokreta Aličkovića i dr. do sada se nisu oglašavali kada su u pitanju migranti, jer nisu željeli da se bilo kome zamjere, pa su izabrali opciju da šute.

Hamza Hajdarević