VIDEO

Samovoljnim otvaranjem Đačkog doma za ilegalne migrante zagorčao je život na USK; građane je nazvao fašistima i ksenofobima.

Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća, kazao je za N1 kako je situacija s migrantskom krizom bolja u tom kantonu, ali i da i dalje postoji nerazumijevanje vlasti za ovaj problem. Zbog nesuglasica na nivou USK-FBiH-BiH istakao je da se “često ponaša kao magare u magli”. Za migrantsku krizu je rekao da je “kao zemljotres koji ne može spriječiti”.

“To govorim za područje cijelog grada gdje je manji pritisak. Mi smo u 2019. godini imali grupe od po 200 migaranata i opsjedali su grad. S obzirom na to da nadležni bolje postupaju i vode ove postupke, situacija je poboljšana, radi se na unapređenju kampa Lipa. U Bihaću smo imali nekoliko divljih kampova pa smo na Štabu civilne zaštite donijeli odluku da poduzmemo čišćenje tih lokacija od smeća, a migrante smo izmjestili na druge lokacije”, istakao je Fazlić.

Oko 267 migranata je prebačeno u kamp Lipa jučer iz zapuštenog objekta Krajina-metal.

“Ostala je još veća grupa migranata u napuštenom objektu Energoinvesta, ali to je Sizifov posao jer ih prebacimo u Lipu i oni odu valjda zbog komunikacije zbog krijumčara. Situacija je u Lipi daleko bolja, imaju sve uslove za život i ima dovoljno mjesta za sve njih. Međutim, oni i dalje odlaze u napuštene prostore, u grad. Iako pravdaju svi da nemaju hrane, mislim da ne može biti gora situacija u Lipi od onih u šatorima i napuštenim objektima”, kazao je.

Divlji kampovi se ne mogu spriječiti

Kazao je da u ovakvim aktivnostima Grad Bihać troši svoj novac u velikoj mjeri.

“Ne može se nažalost spriječiti formiranje divljih kampova. To se samo mora fizički riješiti jer smo imali sitauacija da smo blindirali neke ulaze, iskrčili određena područja u šumama na poljima i kada je ljeto oni jednostavno prave više tih kampova. Kada je riječ o zimi nas najviše brine to što ništa nije urađeno na rasterećivanju Bihaća kada je riječ o migrantskoj krizi. Plašim se da kako zima dolazi da će biti problem s tim da nemamo gdje ljude smjestiti. Nije otvoreno dovoljno objekata, a sa svih strana dolaze ljeti u Bihać i onda mi koji smo najviše radili na stvaranju boljih uslova ispadamo nehumani”, naglasio je Fazlić.

U Bihaću je na divljim lokacijama trenutno oko 1.000 migranata.

“Generalno, sigurnosna situacija nije zabrinjavajuća i loša. Oni se često ponašaju kao vanzemaljci, traže hranu, vodu i slično nas ne primjećuju. Bilo je paljevina, određenih incidenata, ali to je uvijek tempirana bomba i stanje napetosti i mi ne možemo utjecati na to. Policija je iscrpljena, imaju loše uslove, a ovo sve već četiri godine traje”, naveo je.

Prepirka vlasti

Dodao je da je znatno bolja situacija i kada je riječ o državnoj i međunarodnoj pomoći.

“Sada je sve drugačije uređeno, ali me brine politička situacija jer je na kantonu jedna vlast u kojoj nema SDA, nego je NES lider. A na državnoj i federalnoj vlasti je glavna SDA, a meni je samo cilj da riješimo suštinske probleme, a nemamo koristi mi u gradu da se oni međusobno prepiru. Često problemi zbog toga proizilaze i ja se onda tu često ponašam kao ‘magare u magli’ jer bih volio da bude zajedništvo i da svi radimo na zajedničkom frontu. Ja se ovdje jednostavno ponašam kao da je zemljotres. Nisam ga prouzrokovao, ne mogu ga zaustaviti i mi jednostavno se možemo truditi naučiti živjeti s njim”, poručio je Fazlić.

Izvor: USKinfo.ba