AKTUELNO

Da li će Islamska zajednica ikada odgovoriti na pitanje: Zašto klanjaju dženazu NN licima?

Na migrantskim rutama svake godine stradaju hiljade ljudi, najviše ih se utopi pri pokušaju ulaska u zemlju. Preciznih podataka za BiH nema.

Pripadnik Civilne zaštite u Bijeljini Nenad Jovanović do sada je učestvovao u brojnim akcijama izvlačenja utopljenika iz nepredvidive Drine. Ove godine zabilježili su veći broj utopljenih migranata, piše BHRT.

Duboko zamrzavanje

– Nekad se desi da ostane negdje na sprudu ili bude tijelo bukvalno zabijeno u neki krš. Otprilike godišnje imamo do deset nekih slučajeva. Odsjek za civilnu zaštitu je nadležan da asistira pripadnicima MUP-a i to tijelo privuče obali kako bi mrtvozornik mogao da izvrši osnovni pregled – rekao je.

Tijela onih čija je potraga za boljim životom zaustavljena u Drini, nakon pronalaska upućuju u Centar za sudsku medicinu u Bijeljini. Patolog Vidak Simić do sada je obavio oko 30 obdukcija utopljenih migranata.

Pošto su to uglavnom tijela koja su neprepoznatljiva odnosno u poodmakloj truležnoj fazi, obavezno uzimam koštani uzorak za eventualnu DNA analizu”.

Bojan Karać, radnik gradskog groblja u Bijeljini, zadužen je za preuzimanje tijela nakon izvršene obdukcije.

– Dovozi se u mrtvačnicu, zavisno u kakvom je stanju tijelo, da li idu u komore za duboko zamrzavanje ili idu na obično. Imali smo slučaj da je bilo 2,5 mjeseca tijelo kod nas – Karać.

Evropske vode

U Semberiji je do sada ukopano deset migranata. Identifikovane su tri osobe, a izvršena je jedna ekshumacija.

Prema podacima Međunarodne organizacije za migracije, od 2014. godine na migrantskim rutama nestalo je više od 50.000 migranata. Većina njih nikada ne bude identifikovana, a procjenjuje se da je više od 16.000 migranata nestalo u evropskim vodama.

Tačan broj migranata stradalih na teritoriji Bosne i Hercegovine nije poznat. Za mnoge su NN i godina smrti na obilježju groba jedino što ostane.

https://avaz.ba/vijesti/bih/791110/migrantske-rute-nn-i-godina-smrti-jedino-je-sto-iza-mnogih-ostaje