AKTUELNO

Čekajući stampedo: Ko će prehraniti braću u vjeri sa sjevera Afrike?

Poskupljenja hrane, uzrokovana ruskom agresijom na Ukrajinu, mogla bi pokrenuti novi val migracija sa sjevera Afrike i Bliskog istoka ka zapadnoj Evropi, upozorili su učesnici konferencije “Regionalni rast”, koja je održana u grčkom gradu Patrasu.

Ekonomska kriza najviše bi mogla pogoditi zemlje poput Tunisa, Turske i Egipta, a pitanje je hoće li se Evropa suočiti s valom izbjeglica sličnom onom od prije nekoliko godina, kada se BiH, a posebno KS i USK, našla u velikim problemima.

Nema panike

S druge strane, u Službi za poslove sa strancima BiH trenutnu situaciju ocjenjuju odličnom i ne očekuju da će ubrzo biti promijenjena.
Na dnevnoj osnovi imamo priliv od petnaestak ilegalnih migranata, u prihvatnim centrima negdje oko 2.000 osoba i oko 5.000 mjesta. Situaciju u potpunosti držimo pod kontrolom. Nemamo nikakve operativne podatke da bismo mogli kazati šta nas očekuje u narednom periodu, ali, ako znamo da u Turskoj boravi oko 3 miliona ilegalnih migranata, može se desiti novi talas. Međutim, to ne zavisi od nas, već od dogovora EU s Turskom – kazao nam je Slobodan Ujić, direktor Službe.

Nije prestala

Prema podacima domaćih institucija, nakon što je Grčka odlučila izgraditi ogradu na granici s Turskom, migranti traže nove rute na kojima BiH nije u fokusu.

Vanjskopolitički analitičar iz Zagreba Denis Avdagić podsjeća da je Evropa trenutno suočena s velikim izbjegličkim valom iz Ukrajine, ali i da migrantska kriza, iako je u međuvremenu potisnuta u drugi plan, nikada nije ugašena.

– Posebno ako govorimo o ovoj mediteranskoj ruti i balkanskoj, koja je najzanimljivija svima nama na jugoistoku Evrope. Mogućnost da ona sad, s lijepim vremenom, bude pojačana u potpunosti je otvorena. Stvari se ne mijenjaju, granice EU ostaju zatvorene prema ilegalnim migracijama, posebno onom segmentu koji se veže za krijumčarenje ljudi – rekao je Avdagić.
Ranija upozorenja ignorirana

Dodaje da je problem, bez obzira na to hoće li i kada zapadni Balkan biti suočen s novim migrantskim valom, što se stvari ne rješavaju.

– Ključni problem je bosanskohercegovačka politika. Izbori su tu, sad je u pitanju političko prepucavanje umjesto rješavanja problema koji su dobro detektirani, a ima političara koji su upozoravali da je to prijetnja i opasnost, da se treba time pozabaviti, a ne prepuštati da jedan kanton bude žrtva politike nedjelovanja. Zato je dobro da se o tome govori i piše – istakao je Avdagić.

https://avaz.ba/vijesti/bih/750747/agresija-na-ukrajinu-i-ekonomska-kriza-balkanu-prijeti-novi-migrantski-val