Aktuelno

BN: Migranti pod kontrolom

Na redovnoj konferenciji predstavnika PU Bijeljina istaknuto je da je stanje po pitanju kretanja ilegalnih migranata pod kontrolom i da je od početka godine evidentirano 718 migranata, a da je stanje bezbjednosti koje operativno pokriva PU Bijeljina zadovoljavajuće.
U periodu od prvog januara do 13.juna ove godine, na području koje operativno pokriva PU Bijeljina evidentirano je 718 ilegalnih migranata. A samo za 13 dana u junu mjesecu registrovano je 14 migranata iz Pakistana. Dobra informacija je da nema registrovanih krivičnih djela – krijumčarenje ljudi na području PU Bijeljina i da se migranti u vrlo kratkom roku transportuju do Sarajeva, Velike Kladuše i Bihaća, što je i krajni cilj migrantske rute.

Od tog broja, kako ističe načelnik Ćoaić, njih 27 imalo je kod sebe nešto od potrebne dokumentacije, dok je 710 registrovanih migranata muškog pola, 46 maloljetnih lica, četvero djece starosne dobi do sedam godina i osam migranata ženskog pola. Od ukupnog broja, Pakistanaca je oko 449, Avganistanaca 69, Iračana 27, Iranaca 26, Sirijaca 19 i pet Alžiraca.

Što se tiče stanja bezbjednosti koje operativno pokriva Policijska uprava Bijeljina ono je na zadovoljavajućem nivou, tvrde nadležni iz PU Bijeljina,i dodaju da je i dalje prisutan trend opadanja krivičnih djela na području uprave. Tokom maja mjeseca evidentirano je 79 krivičnih djela što je za oko 6 % manje nego u uporednom periodu prošle godine. A kada je riječ o stanju javnog reda i mira u maju je evidentirano 56 prekršaja, što je za 16,4 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.

Kako ističe Stjepan Terzić, načelnik Sektora policije PU Bijeljina, među najzastupljenijim prekršajima protiv javnog reda i mira, su tuča i fizičko napad u 19 slučajeva, vređanje drugog lica u 11 slučajeva, svađa, vriska i nepristojno ponašanje u 8 slučajeva. U ovom periodu nije bilo slučajeva narušavanja javnog reda i mira pet i više lica. dok je ukupno evidentirano 51 izvršilac, među kojima šest povratnika i dva maloljetnika.

Inspektor Кnežević istakao je da je u maju ove godine na području PU Bijeljina ukupno evidentirano 106 saobraćajnih nezgoda, što je manje za oko 10% u odnosu na isti mjesec prošle godine. Za prvih šest mjeseci evidentirana je samo jedna saobraćajna nesreća sa smrtnim ishodom.

Radom policijskih službenika tokom maja došlo je do povećanja rasvijetljenosti krivičnih djela, kako tvrdi načelnik Sektora kriminalističke policije Srđan Gajić, jer je samo u oblasti opšteg kriminaliteta, od 69, rasvijetljeno 50 krivičnih djela.

BN TV