Komentar

Antimigrant.ba vs. Analiziraj.ba

Portal Antimigrant nedavno se našao na udaru ”stručne analize”. Naime, Aleksandar Saša Brezar je na portalu Analiziraj.ba, na krajnje degutantan način,  tekstom pod naslovom „Opipljiva mržnja prema migrantima“ uradio ”analizu”, te se obrušio na portal Antimigrant prikazujući ga veoma ekstremnim, prikazujući ga kao portal koji širi mržnju i podstiče nasilje nad migrantima.

Pošto svaki odgovor na neutemljene tvrdnje zahtjeva istraživanje, tako je i autor ovog teksta pokušao da pronađe biografske podatka autora Brezara, pa je na svoje opšte razočarenje zaključio da se o njemu mogu pronaći samo šturi podaci, te da podatke o sebi skriva kao zmija noge.

Pomenuti autor  je rođen 1984. godine u Sarajevu, te je između ostalog prevodilac, novinar i scenarista. Po svom vlastitom priznanju, on je u jednom svojih tekstova napomenuo,  da je zbog svoje etničke pripadnosti nekada bio progonjen kao zvijer, te ga zbog te činjenice trebamo razumjeti, jer je sebe pronašao u tim ”napaćenim” i ”obespravljenim” ljudima, te odatle i  njegova empatija prema njima.

Brezar u svojoj analizi  portal Antimigrant želi prikazati kao mrzitelja drugog i drugačijeg, zanemarujući činjenicu da se radi o ilegalnim migrantima, koji na silu i na podmukao način koristeći usluge krijumčara ljudima ulaze u države, zaobilazeći službene granične prelaze, stvarajući ogromne probleme i često se sukobljajući sa drugim skupinama migranata.

U daljnjem tekstu, Brezar BH građane koji unazad nekoliko godina odlaze u dijasporu izjednačava sa ilegalnim migrantima (tipa Pakistanci), zaboravljajući pri tome činjenicu da BH  migranti idu u dijasporu isključivo na zakonom dozvoljen način.

U već poznatom i izlizanom klišeu, Brezar u svom tugaljivom tekstu između ostalog kaže:  ”da smo olako zaboravili, ili prije će biti potisnuli, vlastito iskustvo od prije četvrt stoljeća. Ne pomaže činjenica da smo i mi bili “Drugi”, jednako prljavi, neuhranjeni i zlom pogođeni, i nerijetko dočekani sa jednakim podozrenjem, gdje se jedina razlika ogleda u tome da je naša reakcija manje delikatna i ne baš u rukavicama. Ne pomažu ni sjećanja na (navodne) znakove po bečkim tramvajima u kojima se “Bosanci mole da ne kradu”, ili druga anegdota, po kojoj su danske robne kuće morale uvesti alarme na vratima tek nakon što su shvatili da im naše izbjeglice kradu i kroz dotad nebranjena vrata iznose televizore, frižidere i ostalu bijelu tehniku.”

Aleksandar Brezar na bizaran način pokušava opravdati ponašanje nasilnih ilegalnih migranata činjenicom da ni naše izbjeglice nisu bile neko cvijeće i da su se poput migranata u izgnanstvu isto ponašali. Takva njegova tvrdnja je klasična zamjena teza. Brezar ilegalne migrante koji svakodnevno dolaze iz država u kojima se ne vodi rat i koji su svi dobro novčano poktovani, izjednačava sa BH izbjeglicama koji su u dijasporu odlazili mnogi samo sa kesama.

U svojoj analizi Brezar nezaobilazi ni bivše isilove borce, smatrajući kako među deset hiljada migranata nema Isilovaca, a u svoje stajalište je toliko ubijeđen kao da posjeduje bazu podataka bivših pripadnika Isila.

Ako sa rezervom uzmemo činjenicu da je pomenuti analitičar u pravu i da među migrantima nema bivših boraca Isila i ako je poznato da među migrantima ima najviše Pakistanaca i Afganistanaca, kako je onda siguran da među njima nema pakistanskih i afganistanskih Talibana, koji ništa manje nisu ekstremni i nasilni od Isilovaca?

U daljnjem tekstu Brezar ismijava kolumnistu gospodina mr. Fatmira Alispahića,kao i pojedine naslove objavljene na portalu Antimigrant, smatrajući da se radi o žestokim naslovima koji su preuveličani sa ciljem stvaranja mržnje prema migrantima.

Na kraju ove analize teško je ne odati se utisku da je tekst zlonamjeran i napisan na osnovu paušalnih  zaključaka, te da autor nije ponudio ama baš nikakvo rješenje migrantske krize,  šta više njegova  ”analiza” ima prizvuke nove uspavanke za Bošnjake kojoj je krajnji cilj priprema za neko novo klanja i ubijanje koje smo ne tako davno doživjeli.

Hamza Hajdarević