Komentar

Agonija u USK se nastavlja

08.06.2019.

Borbe migranata u Velikoj Kladuši: Mještani drže straže. Sigurnosna situacija u Krajini tokom posljednjih nekoliko dana značajno je ugrožena usljed čestih sukoba između migranata koji borave u Velikoj Kladuši i Bihaću.

09.06.2019.

Bihać u strahu od eskalacije migrantske krize. Neće biti uvedeno vanredno stanje u Bihaću zbog sve većeg broja migranata na ovom području, ali će biti preduzimane hitne mjere radi očuvanja bezbjednosne i zdravstveno-epidemiološke situacije, zaključak je Operativne grupe Unsko-sanskog kantona za upravljanje migracijama.

10.06.2019.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Hrvatske je na Graničnom prijelazu Maljevac postavilo visoku metalnu zaštitnu ogradu na mostu koji dalje vodi prema teritoriji Hrvatske. Brojni migranti koji borave na području Unsko-sanskog kantona, tačnije Velike Kladuše, već su nekoliko puta pokušali preko GP Maljevac ući na prostor Evropske unije.

11.06.2019.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine nije prihvatilo inicijativu da se duž granice sa Srbijom i Crnom Gorom rasporede pripadnici Oružanih snaga BiH (OS BiH). Protiv ove inicijative, koju je predložio član Predsjedništva Željko Komšić,  je predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik, koji je prošle godine imao sličan zahtjev koji je odbijen.

12.06.2019.

Šef Delegacije Evropske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark pisao je predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću, navodeći da prihvatna lokacija koju nudi grad Bihać (tzv. naselje Vučjak) ne ispunjava kriterije za EU pomoć. Ako ne riješi sporna pitanja BiH ostaje bez 13 miliona eura pomoći za rješavanje migrantske krize.

Kad država zakaže, a silnici uzmu vlast tada narod ispašta. Unsko-sanko bure baruta samo što nije planulo.