Biznis inkluzije

UNICEF u službi inkluzije migranata od najranije životne dobi

Pod logotipom borbe za ljudska prava svakodnevno se, putem medija, a pod pokroviteljstvom međunarodnih organizacija, serviraju bezočne laži o tzv. izbjeglicama, a istovremeno sakriva istina o migrantskoj okupaciji, koja je kroz uspostavu društvene strukture već zadobila paradržavne atribute.

Da se međunarodni faktori, uz odobravanje i šutnju bošnjačkih političara i Islamske zajednice, u nakani trajne okupacije našeg prostora, ne ustručuvajaju u ovu operaciju uključiti i djecu, kako bi iznudili suosjećanje i empatiju prema tzv. izbjeglicama, potvrđuje i “Kutak za mame i bebe”, koji je omogućilo partnerstvo UNICEF-a, Udruženja “Žene sa Une” i “Save the children”.

Riječ je o projektu koji se u privremenom prihvatnom centru Sedra kod Bihaća realizira s ciljem podizanja svijesti o značaju dojenja djece u prvih šest mjeseci života.

Na šta nas sve ovo upućuje?

  1. Golema je laž koja nam se konstantno servira da su migrantske horde u BiH samo u prolazu, u potrazi za boljim životom u nekoj evropskoj zemlji.
  2. Uspostavljanje društvene infrastrukture, kroz vlastite trgovine, ambulante, kuhinje, savjetovališta za žene, pokazatelj je trajnog ostanka migranata u krajevima sa bošnjačkom većinom.
  3. Sve navedeno neminovno će generirati pobunu koja će rezultirati okupacijom nekoliko općina što će u konačnici dovesti do uspostave ISIL- u Evropi.

U nastavku tekst koji je objavljen na stranci UNICEF u BiH kojim se želi probuditi empatija prema tzv. izbjeglicama.

Majka troje djece kaže da joj je hranjenje djece u često teškim uslovima olakšavalo to što ih je sve dojila. “Obje moje djevojčice su dojile, kao i sada mali Amar; to je prirodan i najbolji način hranjenja beba, a i lakši je u situaciji kada smo u pokretu”, kaže mama Šefika koja je došla u “Kutak za mame i bebe”, koji je u privremenom prihvatnom centru Sedra kod Bihaća omogućilo partnerstvo UNICEF-a, Udruženja “Žene sa Une” i “Save The Children”.

Šefika je po zanimanju profesorica fizike i matematike. Iz Afganistana je krenula put Evrope prije osam godina, s tada dvogodišnjom djevojčicom i suprugom, direktorom lokalne nevladine organizacije, U Bugarskoj je provela šest godina i tu je rodila drugu djevojčicu koja danas ima dvije i pol godine. Mali Amar se rodio prije šest mjeseci u Bihaću i s njim redovno dolazi u Kutak, u kojem kao i ostale majke iz Sedre dobije podršku, presvuče i podoji svoju bebu.

Pedijatrica u Domu zdravlja Bihać dr. Merima Nokić-Čolaković ističe kako je dojenje nešto što je nezamjenjivo, a posebno važno za bebe i majke u pokretu:

“Mogu reći da sam kod majki s kojima sam došla u kontakt primijetila da većina njih doji, i vidjela sam da imaju napredne i lijepo njegovane bebe bez obzira na uslove u kojima se nalaze”, kaže dr. Nokić-Čolaković.

UNICEF u Bosni i Hercegovini povodom “Sedmice dojenja” koja se obilježava od 1. do 7. avgusta podsjeća da je isključivo dojenje u prvih šest mjeseci života uvijek dostupan, najzdraviji i najjeftiniji vid prehrane novođenčeta.